REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
21.2° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Vasile Dîncu a dezvăluit primele rezultate din ancheta tragediilor aviatice de la Cogealac

Vasile Dîncu a dezvăluit primele rezultate din ancheta tragediilor aviatice de la Cogealac

Replica API 18 martie 2022 | 00:01 3078

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a făcut declarații cu privire la cauzele dublei tragedii aviatice de la Cogealac. Acesta a spus că a fost conjuncţie nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr defavorabilă, s-au creat nişte curenţi descendenţi.

”Am văzut astăzi un raport preliminar, în câteva zile vom avea un raport public, un raport tehnic care arăta că, date prealabile, sigur că se va mai lucra pe probe, dar în faza asta preliminară s-au luat toţi parametri de meteo, parametri umani şi cei care ţin de interacţiunea între om şi aparatul de zbor. A fost conjuncţie nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr defavorabilă, s-au creat nişte curenţi descendenţi în care a intrat aparatul. Dacă vorbim despre elicopterul Puma este un aparat foarte bun, foarte flexibil în operaţiune, dar nu este pentru furtună, nu este pentru vreme grea”, a declarat ministrul în cadrul unei intervenții la Antena 3.

Amintim că Parchetul Militar a deschis două dosare penale în cazul dublei tragedii aviatice de la Cogealac. Potrivit informațiilor noastre, încă nu se știu cauzele prăbușirii, cercetările fiind în derulare, însă se exclud variantele unui bruiaj. Până acum, factorii esențiali sunt: vremea nefavorabilă și vechimea aeronavelor. Cert este că se așteaptă rezultatele de la INCAS (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli).

Vasile Dîncu

Nenorocirea s-a petrecut miercuri, 2 martie. La ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50, pilotată de căpitanul Costinel Iosif Niță. În misiunea de căutare-salvare a aeronavei MIG 21 LanceR a pornit elicopterul IAR 330-Puma, care a decolat în jurul orei 20.21.

Video:

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din șapte militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44, între Cogealac și Gura Dobrogei, pe lângă Mănăstirea Sf. Casian.

La scurt timp, membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Ulterior, a fost găsită și epava MIG-ului 21 LanceR. Ulterior, a fost găsită și epava avionului de luptă MiG-21 Lancer, la câțiva kilometri de locul prăbușirii elicopterului IAR 330 - Puma. Din păcate, pilotul a fost găsit decedat.

În total au decedat 8 militari.

Citește detalii aici: Rezultatul anchetei în cazul dublei tragedii aviatice de la Cogealac se naște greu! Video

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A fost de fapt o disjunctie intre mustata omului si sefii care l-au mintit ca sunt doar 5 victime in helicopter
0
1
Cum de un avion de lupta se confrunta cu vreme nefavorabila , va creste nasul domilor ?!
0
0
Criminalii din Armata n-au nici macar o treaba!
0
0
minciuni grosolane. krasukha e singurul raspuns. de dronele alea cazute in europa nu se mai vb? nu i pasa nimanui ca n a murit nimeni lasa sa cada in continuare
0
0
Tara nato vechituri zburato
1
0
Nici un sef de operatiune nu ar fi decis sa trimita un echipaj de 7 membri cu un elicopter daca Mig-ul raportase vreme nefavorabila. Nici cei 7 nu ar fi urcat la bord daca stiau ca e vreme nefavorabila. Nu mai inventati povesti, nu toata lumea e neinstruita.
1
1

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768