REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.7° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.7° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Vasile Nicoară, directorul Colegiului Mircea cel Bătrân, nu știe nimic de scandalul mitei dată inspectorului școlar

Vasile Nicoară, directorul Colegiului Mircea cel Bătrân, nu știe nimic de scandalul mitei dată inspectorului școlar

Replica API 30 martie 2022 | 00:06 9621

Imaginea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a fost făcută praf, din pricina unui inspector care a luat mită 5000 de euro pentru a facilita transferul unui elev, de la o școală gimnazială, la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Cine este cadrul didactic care și-a ratat cariera? Este vorba despre Iulia Cristina Cabrancea, cu o experiență profesională îndelungată în spate. De partea cealaltă, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, acolo unde s-ar fi realizat transferul elevului, spune că nu există niciun fel de suspiciune la adresa unității de învățământ și că procedurile de transfer au fost făcute conform legii, cel puțin la nivelul unității pe care o conduce. Întrebarea este: vorbim despre un caz izolat sau un grup infracțional?

Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, a declarat, pentru Replica de Constanța, că a aflat despre această situație din presă și a rămas surprins unitatea de învățământ pe care o conduce apare în acest scandal. Spune că nu este implicat în poveste și, de asemenea, susține că nu a fost chemat la audieri. ”Nu cred că este vorba despre colegiul nostru. Nu am știut, am aflat din presă. Procurorii nu au venit la colegiu. Dar cred că, dacă s-a întâmplat ceva ce nu a fost corect, s-a întâmplat la școala respectivă (n. Red. de unde a fost transferat elevul), și nu la noi”, spune Nicoară.

Nicoară: Toți elevii care sunt la noi, prin transfer, din vară, au avut medii de admitere

Procedura de transfer a avut loc în vară. ISJ a repartizat surplusul de elevi, ne-a repartizat o listă, a fost examen, s-a intrat cu medii de peste 7, noi am pus la dispoziția ISJ tabelul cu elevii care nu au intrat, să nu ne pomenim cu elevi care nu au dat examen. Mai departe, nu știu ce s-a întâmplat, pot să vă zic că toți elevii care sunt la noi, prin transfer, din vară, au avut medii de admitere”, ne-a declarat Vasile Nicoară.

Iulia Cristina Cabrancea

Inspectorul care a luat mită are probleme și cu băncile

Cât despre Iulia Cristina Cabrancea, precizăm că acesta pare să aibă probleme și cu băncile. Aceasta s-a judecat cu o instituție bancară, solicitând restituirea unor sume de bani. A câștigat, ajungând să execute First Bank pentru respectarea hotărârii judecătorești.

Revenind la cariera fostului inspector, precizăm că din septembrie 2018 era consilier școlar orientare ciclul primar în proiectul „Școala pentru toți, educație pentru fiecare, expert informare și consiliere în proiectul „Informare, consiliere și mediere pentru ocupare sustenabilă în regiunea SE. A fost profesor învățător primar la Școala gimnazială nr. 24 Ion Jalea, dar și la Școala generală nr. 22, în perioada septembrie 1995-august 2000. În 2009, a fost director adjunct al Liceului Carol, dar, în acea perioadă, profesa și la Liceul Economic Virgil Madgearu, Constanța, unde era profesor de drept administrativ și drept comercial. În ISJ , era inspector școlar învățământ primar și câștiga 29.560 lei/anual. Ca și consilier școlar, încasa anula suma de 16.800 lei. Avea un apartament în Constanța și… atât. Nu se lăuda cu alte proprietăți.

Colegiul Mircea cel Bătrân

A plecat din ISJ, dar a revenit la catedră

Trebuie specificat faptul că, în urma scandalului, a fost dată afară din ISJ. ”I-a fost încetată detașarea, ca urmare a autosesizării IȘJ din comunicatul transmis de către DNA”, spune Sorin Mihai.

Totodată, ”generalul” Sorin Mihai a anunțat că va verifica modul în care s-au făcut transferurile la colegiile din Constanța, în ultimii ani. Punctăm și faptul că, deocamdată, profesoara mituită nu-și va pierde catedra.

Între timp, se nasc o serie de întrebări. Inspectorul a ”lucrat” singur sau a avut complici? Și-a folosit influența pentru a obține transferul și, dacă da, cine a primit o cotă parte din mită? Este un caz izolat sau un grup infracțional? Rămâne de văzut când și dacă vom afla răspunsurile!

Și-a ratat cariera pentru 5.000 de euro

Potrivit procurorilor, în perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro. Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța, fiind înregistrată speța pe 25 martie a.c.

Citește și:

Un inspector școlar din Constanța a luat mită 5000 de euro, pentru un transfer

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu spuneti concret numele elevului si clasa ? Este vorba cumva de clasa a -V- a D?De ce sa nu spuneti si numele parintilor?
1
0
Nu intelg, ce vina are directorul daca transferul a venit de la ISJ?!?!?
0
2
Toata clasa aia in plus de la mircea a venit direct de la ISJ facuta de mihai sorin din pix. Nu exista nimic legal. Doar spaga la ISJ ca se poate.
2
0
Dati-va demisiile toti !! De la inspector general pana la cel de perfectionare... De tovarasul FALIBOGA care se credea Pintea cel Viteaz de ce nu zice nimeni nimic? Si a dat demisia pe 9 martie tot din cauza duduiei???
1
0
Mai bine ramanea invatatoare, dar ea a vrut functii inalte.
1
0
Nu va mai legati de Goe.
0
0
Si parintii sunt foarte vinovati .Viseaza la un liceu de clasa ,dar ,din moment ce nu au reusit in mod legal ,este incapabil sa il termine
1
0
ptr clasa infiintata asta vara la colegiu s-a facut reducere?
1
0
Nea Vasile, da' lotu' Titeica din vara, tot legal s-a transferat?!
0
0
Cea mai mizera categorie de oameni ! Totul si peste tot numai spaga , si daca nu o dai iti tampeste copilul cu presiunea pe care o creeaza asupra lui.
1
0
ce vrajeala pe dom director! de parca nu stie toata lumea ca la transfer conteaza scoala unde te duci, nu aia de unde pleci, care nu are nicio treaba
0
0
cand doamna profesor va lasa corigent un elev care va fi prima intrebare a acestuia? logic al fi "merge tot 5000 de euro sau faceti un mic discount?"
0
0
astia sunt banii de buzunar ai unui plod de la mircea in tabara
0
2
Top management. Doar despre asta e vorba. Restul sunt detalii.
1
0
5000 de euro ca sa-ti ajunga plodul la colegiu...parinti cretini
0
0
Practica veche, frate.
1
0
Astia 5000 sunt ultimii si i-au ramas in gat.Practica cu intratul la gimnaziu e veche , dar greu de probat.Transferuri s-au tot facut in clasa a10a de obicei mai aparea" cate un premiant "de la alt liceu
0
0
La noi pe tarlaua Mircea doar eu iau spaga si o dau mai departe. Nicoara da ordinul dupa care este fata mare. Cu profesorii tot eu rezolv problema.
2
0
Saracul batranel, i s-a oprit Rolexul cand a aflat. Colegiu cu iz pregnant de zer.....
1
0
Da grup infractional. Toata lumea stia ca sa ajungi la mircea costa, numai directorul nu stie nimic. Culmea semna toate actele
0
0
Ea este javra care a pretins 5000 de euroi?
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768