REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Vasile Zelca, președintele SNPPC, spune că Poliția nu poate verifica electronic ce mașini nu au RCA

Vasile Zelca, președintele SNPPC, spune că Poliția nu poate verifica electronic ce mașini nu au RCA

Virgil STOIAN 31 august 2023 | 00:00 2946

Accidentul de la 2 Mai, în care un șofer drogat a omorât două persoane, a ținut capul de afiș al ultimelor zile. Totul a culminat cu eliberarea din funcție a câtorva oameni din cadrul IPJ Constanța, respectiv adjunctul șefului IPJ Constanța, Marin Dincă, șeful Poliției Rutiere Constanța, comisarul Constantin Stoian, șeful Poliției Mangalia, comisarul de politie Dragoș Gabriel Cristea, și șeful poliției Vama Veche - inspectorul principal de politie Radu Vachente dar și cu demisia inspectorului șef IPJ Constantin Glugă. Replica de Constanța a vorbit cu Vasile Zelca, președintele SNPPC, despre o eventuală reorganizare a IPJ Constanța, despre raportul Corpului de Control dar și despre problemele pe care le are Poliția Română.

Vasile Zelca, presedintele SNPPC, spune ca Politia nu poate verifica electronic ce masini nu au RCAVasile Zelca

Vasile Zelca crede că declarațiile ministrului Predoiu, că va schimba din temelii IPJ Constanța, sunt doar de fațadă. El consideră că ar trebui umblat la legi, la dotări, la corectarea unor proceduri și lista ar putea continua. „O reorganizare pe lege, în condițiile deficitului de personal, ar fi un dezastru, pentru că mulți polițiști care îndeplinesc acum condițiile de pensie se vor pensiona, speriați de ceea ce știu ei că înseamnă reorganizare. Noi am mai trăit una prin 2010, când polițiștii au fost puși la dispoziție, să dea examen pe locurile vacante. Nu aceasta este soluția, să reorganizăm. Hai să legiferăm, hai să dotăm, hai să corectăm acolo unde legislația s-a dovedit a fi dezastru, de la legi până la proceduri. Predoiu a zis că, cercetăm disciplinar polițiști care au aplicat deficitar sau nu au aplicat, proceduri care trebuie schimbate. Eu când cercetez pe cineva disciplinar pentru că nu a aplicat ceva sau a aplicat deficitar o procedură care trebuie schimbată… e ceva de noaptea minții. ” a declarat Vasile Zelca.

Predoiu a promis ceva

Vasile Zelca așteaptă ca Predoiu să dea publicității raportul Corpului de Control: „Predoiu a promis ceva: a spus că va da publicității raportul Corpului de control. Noi de aceea nu am ieșit public cu nimic pentru că am așteptat să vedem ce va scrie Corpul de Control în raport. Pentru că ne așteptăm să atingă cauzele obiective dar și cauzele subiective, acestea fiind cele mai importante. Pentru că eu, dacă las la latitudinea polițistului testarea antidrog, trebuie să mi-o asum. Procedura spune clar… dacă polițistul, prin simțurile lui proprii nu constată comportament nefiresc, care este bine definit, atunci polițistul nu îl testează. Așa spune procedura nu noi, nu spune nicăieri că dacă opresc mașina respectivă trebuie dus la spital să îi facă analize de sânge. Noi suntem singurul sindicat care nu am spus că dacă și-au dat demisia nu o să mai fie cercetați disciplinar. Este fals, nu are nici o legătură demisia cu cercetarea disciplinară. Acum sunt cercetați disciplinar toți, de la inspectorul șef până la ultimul. Noi știam că nu au legătură demisia cu cercetarea disciplinară sau cea penală.”

Vasile Zelca, presedintele SNPPC, spune ca Politia nu poate verifica electronic ce masini nu au RCA

Aparatele drugtest nu detectează decât 8 substanțe din 143

În privința aparatelor drugtest, Vasile Zelca consideră că acestea ar trebui să fie pe inventarul autospecialei unui polițist: „Aparatele drugtest pe care le avem acum sunt cele mai bune din lume și tot dau rateuri. Gândiți-vă că șoferului de la 2 Mai i-au găsit în aparat 3 droguri și în sânge 6. Gândiți-vă că dacă le consuma pe cele trei care nu au ieșit în aparat, atunci el era curat, și nu puteam să îl duc la sânge, pentru că legea spune că s-a supus unei forme de testări. Eu asta așteptam să scrie Corpul de Control: pe lângă problemele subiective, că nu a fost inspirat polițistul sau altceva să fie și cele obiective. Acolo sunt multe proceduri ale dotării, ale sistemului. Acum s-a deschis o licitație pentru drugteste. Cele mai bune teste nu detectează decât 8 substanțe, iar la noi în anexă sunt 143. Lucrurile aste trebuia spuse, nu trebuia spus pe emoție publică… Desființez IPJ!. Păi și dacă desființezi IPJ și tu tot ai drugteste care nu îți detectează, și procedura rămâne aceeași e degeaba. Drugtestele se dau individual, pe inventar. Ei bine, polițistul care a luat drugtestul pe inventar trebuind să îl predea la un moment dat, nu o să îl dea nici unui coleg pentru că există riscul să îl strice, el fiind bun de plată. Ar trebui dotată autospeciala cu așa ceva, nu polițistul. Dar dacă dotezi autospeciala, ea trebuie predată de la o tură la alta, adică trebuie să aduci oameni în sistem și trebuie să ai oameni care să își predea mașina de la unul la altul, cu tot inventarul.

Vasile Zelca, presedintele SNPPC, spune ca Politia nu poate verifica electronic ce masini nu au RCAȘoferul drogat de la 2 Mai

Poliția nu are o bază de date oficială a deținătorilor de RCA

Dar nefiind oameni, sistemul a preferat să doteze polițistul. Așa a fost la Mangalia, polițistul care avea drugtestul era în concediu medical și nu avea cum să predea aparatul, pentru că nu există procedură pentru așa ceva. De aceea spun că sunt probleme din cauze subiective dar și din cauze obiective. Ce căuta polițistul acela, cu 8 luni vechime, să fie detașat pe litoral? El nu avea acces la conturi, pentru că nu au avut când să îi facă. Șase luni de zile stai sub tutelă, apoi dai definitivatul și după aceea se demarează procedurile pentru a dobândi acces la bazele de date. Bazele de datele nu sunt ale Poliției, noi doar avem acces la ele pe baza unui user și a unei parole pentru a rămâne în memorie ceea ce accesează fiecare polițist. Deocamdată noi nu avem o bază de date oficială a deținătorilor de RCA.”, a încheiat președintele SNPPC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost! Este câinele de pază, care latră...contra cost!!!
2
1
Doamne ce raspuns . Pentru secolul 21 .Mai m**e nu ai auzit de digitalizare ? Da de unde sa stii tu ? Ia sa lucrati un program in care sa fie incluse toate autoturismele ? si sa aibe acces toate firmele care intocmesc RCA - uri . Simplu , dar nu se vrea . Clar in Romania esuata , nimic nu se vrea.
4
2
controlau tot acum sunt legati de m si de p scarbele
5
1
Ai cautat malt mai makakedonule sa gasesti scuza asta ieftina in apararea colegilor tai spagari,pai daca electronic nu putetzi controla atunci controlati altfel si daca nu gasiti nici alt gen de control atunci declarativa incapabili sa va faceti treaba care intra in atributziunile de serviciu si pentru care sunteti platitzi cu bani grei pentru Romania si ducetiva ciobani la oi.
13
5
Mda nu poate verifica RCA, serios? Vrea sa zica d-nul Zelca ca niciodata niciodata nu s-a dat nicio amenda pt lipsa RCA? Cand vor se poate cand nu vor nu se poate
9
2
pentru eventualii analfabeti functionali din sistem verificarea RCA se poate face simplu la .... declaratia liderului sindical, care chiar e un tip OK, nu este totusi de condamnat el isi apara membrii de sindicat si isi justifica banii nu putini de ii primeste de la aceasta organizatie. Totusi este nevoie de obiectivitate si ca activitatea sindicala sa nu acopere infractiuni, incompetenta, coruptia si abuzurile pentru ca atunci sindicatul se transforma in grup de criminalitate organizata....
15
1
Verifica rca după număr de inmatrciculare sau seria de sasiu de pe telefon înainte sa își sune șefii sau sa fie sunați.....
15
2
Si cine e de vina ca nu aveti acces la baza de date? Voi ca taceti! De ce nu spuneti ca inca nu exista o baza de date a bolnavilor de epilepsie si a celor cu probleme psihice? Dai declaratie pe proprie raspundere ca esti sanatos, iei permisul si cand trantesti criza epileptica sau psihotica la volan, omori nevinovati. Cum s-a intamplat de atatea si atatea ori. Dar politia tace. Complicat sa accesezi baze de date cand tu nu stii toate literele!
23
3
Zelca? Un analfabet funcțional, am fost colegi la școală. Intrebați-l tabla mulțrii și va convingeti, Un atarnator, un șpăgar ordinar.
25
9
Nu este normal că șoferul sa o aibă pe hârtie în mașină?.
19
6
Poliția poate doar să numere cașcavalul Mergeți în construcții pe șantier acolo faceți mișcare și nu controlați pe nimeni
24
7

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677