REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.5° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Vecinătatea cu Ucraina și Moldova îndepărtează noii investitori străini de pe piața terenurilor arabile

Vecinătatea cu Ucraina și Moldova îndepărtează noii investitori străini de pe piața terenurilor arabile

Ana Maria LIPAN 11 septembrie 2023 | 00:00 230

Pe piața terenurilor arabile s-ar putea parafa anul acesta în jur de cinci tranzacții mai importante, existând interes mai mult din partea investitorilor deja activi pe piață și mai puțin din partea celor străini care nu au deja ferme pe plan local, potrivit estimărilor companiei de consultanță în zona agribusiness Brown & Co. La Vaslui, spre exemplu, investitori suedezi au scos la vânzare o fermă de 730 de hectare pentru 3,85 milioane de euro.

Vecinatatea cu Ucraina si Moldova indeparteaza noii investitori straini de pe piata terenurilor arabile

După un 2022 în care investitorii în zona agricolă s-au uitat reticenți la piață, în 2023, cei deja prezenți pe plan local au devenit mai activi. Au apărut și ceva oferte, iar numărul acestora continuă să crească, scrie economica.net.

„Estimarea mea este că anul acesta vor fi în jur de cinci tranzacții cu terenuri arabile de dimensiuni rezonabile. Investitorii străini care nu investesc în prezent în România au rămas precauți în special din cauza proximității față de Ucraina și a războiului care este în curs de desfășurare precum și din cauza proximității față de Molodova, văzută de mulți ca o țintă pentru Rusia. Cu toate acestea, abia acum începem să vedem o creștere modestă a interesului, având în vedere că situația se „normalizează” ușor. Cât despre investitorii care sunt deja prezenți în România, ei manifestă mai mult interes în acest an, comparativ cu anul trecut, devenind acum din nou activi”, a explicat pentru Economica Monika Banasiak, consultant Brown&Co.

Potrivit acesteia, principalele provocările cu care se confruntă investitorii sunt legate de legislația complicată și restrictivă în ceea ce privește cumpărarea de terenuri și de fragmentarea terenurilor.


„Majoritatea investitorilor străini se orientează către tranzacții la nivel corporativ, unde consolidarea terenurilor a avut deja loc”, mai explică consultantul.

Prețurile sunt pe un trend ascendent

Cât despre evoluția prețurilor, analiștii Brown&Co estimează că acestea au crescut, în medie, cu 5% față de 2020/2021, iar trendul va continua să fie ascendent. „Credem că în acest moment piața devine mai puternică, pe fondul unei  recolte rezonabile în 2023. Estimez că piața este cu aproximativ 5% mai mare decât anul trecut. Presupunând că nu vor exista crize politice, piața va continua să ia în considerare riscul legat de Ucraina, iar piața va crește cu încă 5-10% anul viitor”, crede Adam Oliver, specialist și partener Brown And Co Agribusiness.

Dezinvestiție suedeză în Vaslui. Se vinde o fermă de 730 de hectare

Compania de consultanță intermediază în această perioadă vânzarea unei ferme de 736 de hectare, din care 460 de hectare în proprietate. Ferma este pe raza localităților Botești, Duda Epureni, Stănilești și Arsura din județul Vaslui și include terenuri pe care sunt cultivate deja grâu, rapiță, sfeclă de zahăr, orz, porumb și floarea-soarelui. Prețul solicitat este de 3,85 milioane de euro, iar vânzătorii sunt un grup de investitori suedezi.

„Compania operează o fermă cu un birou, un depozit de uz general și un parc de mașini. Există planuri de relocare a fermei într-o nouă locație lângă drumul național și o structură de management care se angajează să asigure o perioadă de tranziție pentru orice nou proprietar”, se specifică în anunțul de vânzare.

Nouă tranzacții perfectate cu suprafețe mai mari de 30 de hectare Anul acesta, conform ultimelor date disponibile ale Ministerului Agriculturii, care trebuie să publice tranzacțiile cu terenuri mai mari de 30 de hectare, s-au finalizat ( au primit aviz final)  nouă astfel de tranzacții, inclusiv între persoane fizice. Cea mai mare a vizat o suprafață de 118,3 hectare, din trei loturi,  din localitatea Grădina, județul Constanța, pentru care o familie a plătit 4 milioane de lei. Anul trecut, Ministerul Agriculturii a avizat 19 tranzacții cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare. S-au tranzacționat peste 800 de hectare de teren în valoare de peste 7 milioane de euro, o valoare de peste 4 ori mai mare comparativ cu anul trecut.

Acestea sunt însă tranzacții cu terenuri, la care se adaugă preluările de firme ce dețin ca active terenuri arabile și care nu apar în evidențele MADR. Este cazul, spre exemplu, a tranzacției prin care Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, a cumpărat o fermă din judeţul Dâmboviţa, cu o suprafaţă de 980 ha, valoarea tranzacţiei fiind de 2 milioane euro. Tranzacția a avut loc în martie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699