REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
25.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Venele tip pânză de păianjen: Un defect estetic sau primul semn al unei boli grave?

Venele tip pânză de păianjen: Un defect estetic sau primul semn al unei boli grave?

A.F. 21 august 2023 | 00:00 649

O „amprentă” vasculară subțire pe piele, pe care mulți o numesc „steluțe”, se numește din punct de vedere medical telangiectazie. Seamănă cu mici puncte, linii și „pânze de păianjen” de culoare roșie, burgundă sau violet.

Venele tip panza de paianjen: Un defect estetic sau primul semn al unei boli grave?

Astfel de formațiuni pot apărea pe orice parte a feței și a corpului, dar cel mai adesea pe obraji, pe părțile laterale ale nasului și pe picioare.

Venele de păianjen: Principalele motive

Apariția telangiectaziei este asociată cu întinderea vaselor mici (capilare). Vasele de sânge sănătoase sunt elastice și se pot dilata sub presiunea sângelui și apoi se îngustează înapoi la dimensiunea lor inițială.

Dar dacă această capacitate este afectată și pereții vaselor sunt slăbiți, capilarele pline de sânge devin prea vizibile la suprafața pielii.

Factori precipitanți:

  • predispoziție genetică (elasticitatea insuficientă a pereților vaselor de sânge, coagularea sanguină deficitară, defecte ale enzimelor ciclului folicilor);
  • boala varicoasă;
  • sarcina și nașterea;
  • administrarea de contraceptive orale;
  • menopauza;
  • unele boli ale sistemului reproducător asociate cu o producție deficitară de hormoni;
  • supraponderalitatea;
  • diabetul;
  • leziuni cutanate traumatice
  • fluctuații frecvente de temperatură
  • expunerea la ultraviolete
  • deficiența de vitamina C, care afectează densitatea pereților vasculari;
  • efort fizic intens.

Venele de păianjen: Cum să le eliminați

Înainte de a începe lupta împotriva „amprentei ” vasculare, vă recomandăm să consultați un specialist care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul vaselor de sânge și al venelor – un flebolog sau un chirurg vascular. Medicul va efectua o examinare și diagnosticele necesare, inclusiv o ecografie a venelor profunde, pentru a exclude patologia vasculară.

„Stelele” în sine nu reprezintă un pericol pentru sănătate și îi îngrijorează pe mulți doar din punct de vedere estetic.

Modalități de eliminare a „amprentei” vasculare

După stabilirea cauzei principale a formării telangiectaziei, se prescrie un tratament adecvat. Dacă problema este legată de vase, se pot recomanda medicamente care îmbunătățesc activitatea sistemului vascular, purtarea ciorapilor de compresie și alte măsuri preventive.

În unele cazuri, nu este necesar niciun tratament: de exemplu, dacă apariția „asteriscurilor” este asociată cu sarcina și nașterea sau cu leziuni mecanice ale pielii. De obicei, defectul vascular format dispare de la sine după un timp, scrie actualno.com.

Dacă cauzele sunt hormonale, atunci se recomandă controlul de către un ginecolog sau endocrinolog.

Pentru a rezolva problema estetică, pot fi folosite metode chirurgicale puțin traumatice – de exemplu, scleroterapia, precum și proceduri cosmetice care se ocupă de manifestările vasculare superficiale:

Terapia cu laser este considerată cea mai eficientă metodă pentru îndepărtarea „modelului” vascular – vă permite să acționați asupra vaselor afectate, ceea ce duce la îngustarea părții mărite a venei.
Fototerapia este o tehnologie mai blândă, dar nu este la fel de eficientă ca laserul în tratarea leziunilor mari. În fototerapie, o sursă de lumină intensă acționează asupra hemoglobinei din interiorul capilarelor. Pielea în sine și țesuturile din jurul vasului nu sunt supraîncălzite sau deteriorate.

De ce nu este suficientă utilizarea mijloacelor externe? La domiciliu, folosind doar mijloace externe, este imposibil să se facă față „asteriscurilor” vasculare. Cremele și unguentele acționează superficial și nu pot „pătrunde” în vasele afectate, așa cum fac metodele chirurgicale sau cosmetice.

Câteva fapte despre „asteriscurile” vasculare „asteriscurile” vasculare nu sunt o boală, dar acest lucru nu înseamnă că apariția lor trebuie ignorată. Consultați un flebolog, citează exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513