REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Vergil CHIȚAC: Am INDICII că Registrul Spațiilor Verzi NU este făcut CORECT

Vergil CHIȚAC: Am INDICII că Registrul Spațiilor Verzi NU este făcut CORECT

Replica API 16 februarie 2021 | 23:44 4876

După ani de zile în care s-au măcelărit parcurile din Constanța și spațiile verzi, în general, sufocându-ne de construcții haotice, Decebal Făgădău ne-a lăsat moștenire Registrul Spațiilor Verzi. Registru pe care ni l-a aruncat în ochi, spre dezbatere și unde erau prezentate, chipurile, toate spațiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța. Cum au fost inventariate cele 533,290 de hectare, atâta timp cât nu a a existat niciun fel de colaborare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, cu privire la regimul juridic al terenurilor, poate ne spun fostul primar și fostul arhitect Vânturache. Registrul ar fi trebuit să fie gata de mult, însă astăzi noua administrație este pusă în fața faptului împlinit: va recepționa proiectul cu o serie de obiecțiuni, cu riscul ca primăria să fie chemată în instanță de proprietarii terenurile înscrise în registrul.

În mai 2018, Decebal Făgădău a semnat contractul privind elaborarea Registrului Spațiilor Verzi cu Synergetics Coropration, cea care a pus mâna pe contractul privind actualizarea PUG-ului municipiului Constanța, semnat de Făgădău după ce a pierdut alegerile. Pe lângă Synergetics Corporation , mai apare și Theotop SRL, firmă care aparține lui Valeriu Manolache, fost consilier PSD. Trebuia să fie gata în luna mai 2020, însă s-au semnat acte adiționale pe bandă rulantă, pentru că firmele contractante să poată finaliza registrul. Primarul Vergil Chițac a declarat, pentru Replica, că va recepționa procesul verbal cu o serie de observațiuni.

Registrul Spațiilor Verzi va fi acceptat... cu obiecțiuni

”Registrul Spațiilor Verzi va fi recepționat cu observațiuni. Avem indicii că nu este făcut corect. Vrem să introducem registrul în PUG, astfel încât să nu se mai emită autorizații de construire pe spațiile verzi”, a spus Vergil Chițac. Un alt aspect, îngrijorător, de altfel, îl reprezintă litigiile ce ar urma să apară în viitor. ”Este posibil să intrăm în litigii și o să fie nevoie să-i chemăm (n.red. firmele contractante) în instanță”, a completat edilul.

PUG-ul, în lucru

Și, pentru că tot a adus vorba despre PUG, Chițac a precizat că acesta este în lucru. Contractul a ajuns tot pe mâna societății Synergetics Corporation. PGU-ul este prevăzut să se finalizeze în patru ani.

Dacă și PUG-ul va fi realizat, așa cum a fost elaborat Registrul Spațiilor Vezi, este clar că noul Plan Urbanistic General va fi gata la Sfântul Așteaptă.

PANOURI publicitare nu vor mai fi amplasate pe trotuare, spațiu verde sau în scuaruri

L-am întrebat pe edilul Chițac și despre noile reguli de amplasare a panouri publicitare. Nu mai este o noutate faptul că, până de curând, acestea au fost poziționate pe mijlocul trotuarului, în scuar, pe spații verzi, unul lângă altul. Primarul Constanței a precizat că nu va mai exista haosul creat de Seaview Media.

Despre aceasta, Chițac a mărturisit că au fost amenajate 155 de panouri fără autorizație de construire. ”Terminăm. Nu mai punem panouri publicitare în acele locuri. Există regulamentul local de publicitate în dezbatere publică, acolo este specificat unde este permis amplasarea de panouri publicitare”, a spus Chițac.

Ce prevede Regulamentul local de publicitate

Potrivit Regulamentului local de publicitate, care se află în dezbatere publică, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă în următoarele situaţii:

în ariile naturale protejate de interes national și internațional, cu excepția intravilanelor incluse în acestea;

în spații verzi cu caracter ornamental sau cu valoare deosebită;

în locurile dejoacă sau locurile de odihnă situate în zona blocurilor de locuințe colective;

pe clădirile reprezentând sedii ale autorităților administrației publice locale și centrale, precum și ale instituțiilor publice, cu excepția afișajelor care anunță activitatea ce se desfășoară în interiorul sediilor;

pe arbori; pe zona carosabilă a străzilor și a drumurilor, indiferent de categoria acestora;

pe obiectele de artă monumentală și monumentele de for public; pe monumentele istorice, cu excepția firmelor care anunță activitatea ce se desfășoară în interiorul clădirii și a mesh-urilor amplasate pe perioada efectuării lucrărilor de consolidare/ restaurare în condițiile prezentei legi; pe clădirile aflate în stare avansată de deteriorare,

în incinta și pe elementele de împrejmuire a cimitirelor, lăcașurilor de cult, troițelor, scuarurilor, parcurilor și grădinilor publice, în interiorul intersecțiilor și al sensurilor giratorii,

în spațiul destinat circulației autovehiculelor și semnalizării rutiere, în zone în care desfășurarea în condiții normale a traficului ar putea fi perturbată;

pe parapetele și/sau pereții pasajelor rutiere subterane și supraterane ori sub poduri;

pe semnele de circulație, inclusiv pe stâlpii de susținere a elementelor de semnalizare rutieră sau de circulație, pe stâlpii de alimentare cu energie electrică, pe stâlpii de telecomunicații sau orice alt tip de stâlpi amplasați în localități sau de-a lungul arterelor de circulație;

în zona de protecție a autostrăzilor, pe benzile metalice de delimitare a sensurilor de circulație a autostrăzilor sau drumurilor naționale expres, precum și pe benzile laterale de protecție a sensurilor de circulație.

De asemenea, se interzice amplasarea mijloacelor de publicitate la o distanţă mai mică de 2,00 metri faţă de limita de proprietate a imobilelor sau terenurilor private ale persoanelor fizice şi/sau juridice, fără acordul scris al proprietarilor, şi numai dacă, prin această amplasare, nu se afectează accesul şi utilizarea fără îngrădire a proprietăţii şi/sau nu se estompează în niciun fel vizibilitatea din şi înspre proprietate.

Panourile publicitare amplasate pe sol vor fi montate astfel încât să nu împiedice circulația rutieră și/sau pietonală ori accesul pietonal și/sau al autovehiculelor de intervenție pe proprietăți, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

Se interzice montarea panourilor pe trotuare și spații pietonale cu lățimea mai mică de 2,25 m

Se interzice montarea pe trotuare și spații pietonale cu lățimea mai mică de 2,25 m, precum și pe zonele verzi dintre trotuar sau spațiu pietonal și carosabil a panourilor publicitare cu structură proprie și elemente de susținere care necesită fundații. Realizarea elementelor de fundare/ancorare necesare asigurării stabilității panoului de reclamă publicitară se execută obligatoriu îngropat, respectiv sub cota suprafeței solului/trotuarului, până la nivelul solului.

De precizat că firma care a intoxicat Constanța cu aceste mizerii a început desființarea panourilor, inclusiv de pe bulevardul Mamaia, care era cel mai afectat.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pana acum nu ati facut nimic. Cam mult bateti pasul pe loc. Ati schimbat sefii si pe cine ati mai vrut,acum la treaba. Constantenii au nevoie de schimbare la propriu.
0
0
Asta minte, brea sa blocheze registrul spatiilor verzi pentru a le da autorizatii de construire pe spatii verzii sporsorilor acesuia. Este un mincinos !!!!
0
1
Domnule amiral de balta,eu sunt sigur ca esti prost!
2
2
Bai Chitacule, te ocupi de probleme minore. Te-ai luat de Roata de la Poarta 1,era un simbol al orasului, acum de Registru. Bai orasul si oamenii au nevoie de investitii serioase, parcari, strazi asfaltate, spitale cu dotari , si cate si mai cate. Transportul in comun e rezolvat de Fagadau, mai ai pietele. Lasa dracului in pace reclamele si Roata.
4
1
Eu am indicii ca nu apuci sfarsitul mandatului, Vergile!
5
2
Ce va ingramaditi cu comentariile astea rautacioase?!, cate sa faca si primarul asta? Abia a reusit sa,,finalizeze" parcarile suspendate si acuma se apuca si de spatiile verzi. Mai avem asa ceva?
2
3
Un veritabil Mos Teaca.Domnu amiral,da-i carbuni si trage apa!
5
0
pai deaia ati votat voi chitac sa dea angajatii afara din administratie? aia au carte de munca e greu sa-i dai afara si majoritatea sunt neveste sau fete de oameni cu coaie mari mai fraierilor ce s-ar intampla daca la 4 ani vine cate un primar care schimba toata administratia??
4
4
Am ,,INDICII" , ca nu sti de ce te afli acolo!!!
14
3
Ati crezut cumva ca dl.Primar Chitac a lipsit de la instruirea de partid din vremea lui Ceausescu ? A fost inlocuit Tandea cu Mandea. Nu va mai faceti sperante ca nu are nicio viziune de primar mai mult decat un comandant de unitate militara.
9
5
primar, unde pui degetul iese puroi! Dati cu napalm si mergeti iute inainte. Constanta este in mileniul trecut!
12
2
altfel colorata.PSD este un PNL vopsit ,si invers.
10
3
Mos chitac freci menta, atata stii sa faci.deocamdata nu ai facut nimic mos chitac.stai si mananci ceapa din diplomatul ala de la armata
12
4
coruptiaucide!!!
6
3
A-ti inceput cu stangul, panaramelor.cu lucruri usoare, daramati panourile publicitare, putin ati scos lumea de la polaris pe strazi,si altceva nimic,si ti-ai angajat toti prietenii. Cum sa scoateti parcarile la licitatie, distrusilor,cand voi nu a-ti amenajat nici o parcare?O sa va puneti toata constanta in cap? O sa bagati cearta si raca intre oameni, o sa apara masini distruse, cauciucuri taiate, geamuri sparte , si lumea va da in judecata. Cine va bagat asta in cap , incompetentilor? Amenajati parcari noi, faceti ceva boschetarilor? Nimeni nu va mai alege , data viitoare,hotilor
19
5
cand incepi curatenia in primarie ??? Cand dai afara putorile infractoare in frunte cu merla ??? Cand reziliezi toate contractele facute de derbedeii pesedei de exemplu cu martin ???
20
0
firma lui ionut barbu acoperita prin diverse rude de surioara pana la rudele nevestei din tulcea
9
0
dar Consiliul de administratie RATC, din cine este format. Numai altii incalca legea, dumneata nu?
7
2
Ai tu indicii ah? Auzi la el, primar cica, are el indicii. Bai lepra obosita, pai tu trebuie sa ai dovezi clare si raspunsuri pe masura ma pula belita ce esti, nu indicii. Du-te-n mortii ma-ti inapoi in eforie si lasa-ne obositule
16
6
Ai indicii ? Dar ce esti procuror, judecator ce esti ? pune mana la treaba si lasa combinatiile cu domnul Ovanesian Felicia si cu domnul cartograf care ameninta pe toti functionarii cu institutia din care face parte dar abia asteapta niste lucrari de cartografiere si cadastrare, ca de , nu poti reface registrul spatiilor veryi fara cadastru. Bai furaciosilor si manglitorilor de joasa speta, apucati va de treaba asa cum se face intr o administratie nu ca pe mosia proprie. ati instaurat teama in primarie, nimeni nu ieste, nimeni nu intra decat domnul Felicia si Hera care are trecere peste tot
15
6
e total aerian.Se scobeste in nas in biroul sau de primar isi balangane picioarele in fotoliul prea inalt pentru el si se joaca cu creioanele colorate desenand pe biroul sau gol de idei si actiune. S-a laudat in campanie ca o sa indrepte ce a facut mazare el si consiliul municipal PNL USR tot declarati luptatori pentru libertatea Constantei de sub jugul functionarilor corupti ai primariei mazare fagabou.ce au facut ? Au intrat in primarie si lucreaza la furaciuni cu aceiasi functionari hoti.
18
6
Sa nu se mai construiasca pe faleza, lasati locul pentru promenada.Pe TAbla Butii Rafte si-a facut scari personale dupa ce a distrus faleza.Acordul a fost dat de APele ROmane, pe spatiul public.
17
2
Registrul Spatiilor Verzi este facut la bascalie pe Google Maps.Se vede clar.Ala nu e plan topografic..Fiecare dintre noi poate sa verifice in zona unde locuieste.Fagadau nu avea niciun interes sa faca ordine in treaba asta.Spatiile verzi erau puse de PSD la de vanzare-muie PSD .Felicitari domn Chitac pentru desfiintarea panourilor publicitare,TIGANIA LUI MAZARE.
16
9
E jenant cum firma Sinergetics primeste pe vremea lui Fagadau PUG ul Constanta si tot ea face si spatiile verzi in Constanta. Tot Fagadau cu Babu prin aceasta firma conduc constanta.
14
2
Vom avea parte de 4 ani in care va fi doar vorbarie , presupuneri si indicii ! Nimic , nu se intrevede nici un proiect major pentru orasul asta...facem doar lectii de istorie prin presa ,le mai aducem aminte oamenilor de Fagadau !
16
5
via verde proiect si executie stiti cat a costat? dar a creat locuri de munca si odi hna pentru cainii comunitari , e o realizare ce trebuia neaparat orasului la pret de pret1
4
1
Oameni buni .. orasul e pierdut ..
17
2
Pacat domnule primar ca nu aveti nici un indiciu si despre ce se intimpla la CT BUS in curtea domnului BOGDAN NITA sau nu va da voie domnul MIHAI ALEXE sa intrati in curtea lui.
17
8
Economu si hira vor combina ce e de combinat. Si probabil ovanesian. Oamenii astia au declaratii de avere pe 7 pagini dar se simt saraci. Cand pleaca or sa aiba pe 20 de pag.
27
4
Pai nu este corect, sunt prea multe spatii verzi!!! Ia mai dato din ele la machidoni si acolitii vostrii sa mai faca ceva blocuri ca sa arate mai bine, ca cutitul e in mana voastra
20
3
Chitac asta este sanatos la cap? Daca receptioneaza Registrul Spatiilor Verzi stiind ca nu este intocmit corect, el si ceilalti din primarie care semneaza receptia vor fi complici la realizarea unui document fals care o sa produca prejudicii. Prejudiciile vor fi recuperate in instante de la Primaria Constanta iar semnatarii receptiei le vor plati.
30
7

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620