REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Vesta Investement, implicată în înțelegeri de tip cartel, blochează licitațiile la Constanța

Vesta Investement, implicată în înțelegeri de tip cartel, blochează licitațiile la Constanța

Mirela PASCAL 22 septembrie 2023 | 00:00 4762

Semnalizarea incorectă a drumurilor publice este unul dintre motivele pentru care numărul accidentelor rutiere continuă să fie unul crescut. În urma licitațiilor publice, contractele sunt câștigate de firme care propun prețuri derizorii, iar de aici și calitatea proastă a marcajelor. Asta, în timp ce autoritățile pun la bătaie sume exorbitante... de aici și marea bătălie pe contracte, la licitații. În final, banii se duc în buzunarele băieților deștepți, în timp ce pierzătorii se folosesc de toate pârghiile necesare pentru a pune mâna pe contracte. Vesta Investment este una dintre companiile care supraviețuiește din banii statului.., iar atunci când pierde, blochează licitații. Mai nou, Vesta se ia la trântă cu unul din partenerii de afaceri cu care, în trecut, a colaborat destul de bine... Acum sunt adversari, iar miza este achiziția și transportul semnalizării verticale necesară drumurilor naționale și autostrăzilor aflate în administrarea CNAIR SA Lot 1-12, inclusiv pe cele aflate în subordinea Direcției de Drumuri Constanța. Compania a fost acuzată și amendată de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri de tip cartel și de trucarea unor licitații.

Vesta Investement, implicata in intelegeri de tip cartel, blocheaza licitatiile la Constanta

Firma SC Vesta Investement lucrează numai cu statul. În 2009 a câștigat din banii contribuabililor 9,1 milioane de lei pentru montarea de indicatoare rutiere și stâlpi de protecție în București. De atunci și până acum, s-a umplut de bani. Anul trecut, a avut vânzări de 57 de milioane de lei și profit de peste 11 milioane de lei. Patronul Radu Spirea nu ratează nicio licitație ce ține de Drumuri, se laudă și zice că societatea lui este singura firma din țară care este specializată în lucrări de instalare de indicatoare. Când nu câștigă licitații, le blochează. Recent, a mers la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și a lovit în fosta parteneră de afaceri, Loial Impex SRL. Nu foarte demult, Consiliul Concurenței le acuza pe amândouă de înțelegeri tip cartel și trucarea unor licitații, după ce ar fi depus documente false pentru a câștiga contractele de 200 milioane de lei.

Vesta Investement, implicata in intelegeri de tip cartel, blocheaza licitatiile la Constanta
Revenind, Vesta a contestat rezultatul procedurii de atribuire aferent lotului 7, emis de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de atribuire, prin licitație deschisă, organizată în vederea încheierii acordului-cadru având ca obiect „Achiziția și transportul semnalizării verticale necesară drumurilor naționale și autostrăzilor aflate în administrarea CNAIR SA Lot 1-12”. A solicitat anularea deciziilor prin care oferta depusă de Loial Impex SRL a fost declarată admisibilă și câștigătoare și anularea actelor care au stat la baza adoptării deciziei respective precum și a oricăror acte subsecvente, inclusiv a raportului procedurii de atribuire nr. 9/7222/12.05.2023 pentru lotul lot 7 în partea care vizează admisibilitatea ofertei depusă de Loial Impex SRL.

Vesta Investement, implicata in intelegeri de tip cartel, blocheaza licitatiile la ConstantaRadu Spirea

Vesta a contestat o altă firmă, Grirod Semnalizare, câștigătoarea loturilor 4, 6, 8 și 10

Vesta a mai contestat rezultatele procedurii de atribuire aferente loturilor 4, 6, 8 și 10, solicitând anularea deciziilor prin care oferta depusă de Girod Semnalizare Rutieră SRL a fost declarată admisibilă și câștigătoare și anularea actelor care au stat la baza adoptării deciziilor respective, precum și a oricăror acte subsecvente, inclusiv a rapoartelor procedurii de atribuire nr. 9/7219/12.05.2023 (lot 4), nr. 9/7221/12.05.2023 (lot 6), nr. 9/7223/12.05.2023 (lot 8) și nr. 9/7225/12.05.2023 (lot 10) în partea care vizează admisibilitatea ofertelor depuse de Girod Semnalizare Rutieră SRL și a adreselor de comunicare a rezultatului procedurii.

Vesta Investement, implicata in intelegeri de tip cartel, blocheaza licitatiile la Constanta

A contestat și loturile din Constanța, dar s-a răzgândit!

Și i-a ieșit pasența, pentru că CNSC i-a admis contestația și a anulat procedurile. Însă, mai nou, Vesta a mers în instanță și cu loturile administrate de Direcția de Drumuri Constanța, pe 22 august acționând în instanță Gamida Euromark însă, surprinzător, s-a răzgândit și joi, 21 septembrie, a renunțat la judecată.

Vesta Investment, acuzată de înțelegeri tip cartel

Vesta Investment SRL a mai fost implicată în scandaluri ce vizau primirea unor contracte suspecte. În 2007, spre exemplu, a șocat prin obținerea monopolului asupra truselor medicale auto. Practic, toți șoferii din România erau obligați să cumpere truse Vesta, deși piața gemea de truse medicale venite din spațiul european, acreditate internațional. Consiliul Concurenţei a amendat-o, alături de alte 3 companii, pentru trucarea unor licitaţii.

Vesta Investement, implicata in intelegeri de tip cartel, blocheaza licitatiile la Constanta

Cum câștiga licitațiile?!

Vesta Investment SRL și SC Loial Impex SRL au fost acuzate de înțelegeri tip cartel și trucarea unor licitații, după ce ar fi depus documente false pentru a câștiga contractele de 200 milioane de lei. Vesta Investment SRL a bifat 725.267 lei amendă, Loial Impex SRL – 1.504.279 lei; dar și Girod Semnalizare Rutieră SRL, despre care am vorbit mai sus, a fost amendată cu 930.795 lei. Astfel, în cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat existenţa a două înţelegeri anticoncurenţiale, ce au avut ca scop eliminarea concurenţei prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitaţiilor publice şi/sau private. Vesta Investment SRL, Helvespid SRL şi Loial Impex SRL au făcut schimb de informaţii sensibile concurenţial şi şi-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitaţii, fie ca ofertanţi individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu concureze între ele. Eliminarea concurenţei a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere şi/sau lucrări de marcaje la preţuri mai mari, în perioada 2010-2017.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
m**e la aceste javre
2
1
oficial strainii critica coruptia din romania. in fapt le convine. nu avem cum sa progresam, totul se vinde si se cumpara de smecheri. dar nu iutati ca din 2 lei cheltuiti, unul este de imprumut.
3
1
"Profile de aluminiu" se traduce in limba romana prin "Profiluri din aluminiu". Plural defectuos, conjunctie neinspirat aleasa... Oameni inteliJenti la Vesta...
4
1

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677