REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.6° Constanța Joi, 29 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6836
24.6° Constanța Joi, 29 August 2024 Anul XX Nr. 6836
 

Vești bune! Românii care se întorc acasă sunt mai mulți decât cei care pleacă în Occident!

Vești bune! Românii care se întorc acasă sunt mai mulți decât cei care pleacă în Occident!

Ana Maria STOINA 29 august 2024 | 00:00 1917

România a devenit dezirabilă! INS raportează situația din 2022 - numărul românilor care vin în țară este mai mare decât numărul celor care pleacă în Occident! Nivelul de trai a mai crescut în România, iar după ce au muncit din greu vin înapoi pe meleagurile natale! 

Vesti bune! Romanii care se intorc acasa sunt mai multi decat cei care pleaca in Occident!

Informația comunicată de Institutul Național de Statistică (INS) - 2022 este primul an de la integrarea României în UE (2007), când mai mulți români s-au întors în țară, decât cei care au plecat.

Analiza vizează balanța migratorie, referitoare la statele occidentale. Majoritatea celor care vin, dar și pleacă, sunt tineri. În 2022, România a înregistrat un total de 293.024 imigranți (întorși acasă), care și-au schimbat reședința obișnuită. Din acest număr, 168.215 erau bărbați și 124.809 femei.  

 

Vesti bune! Romanii care se intorc acasa sunt mai multi decat cei care pleaca in Occident!

Diaspora se întoarce acasă

Pentru prima dată de când am aderat la Uniunea Europeană, numărul românilor care se întorc în țară este mai mare decât al celor care părăsesc România. În țara noastră s-au stabilit și mulți ucraineni, pe fondul războiului, dar și asiatici, care au venit în Europa, în căutarea unui trai mai bun.

Condițiile de trai s-au mai îmbunătățit în România, s-a mai schimbat aspectul orașelor, s-au mai făcut îmbunătățiri pe „ici pe colo”, salariile au mai crescut, și asta oferă speranță celor care au plecat. Pe de altă parte costurile vieții în străinătate au crescut și situația românilor plecați nu e chiar „roz”. Ei sunt până la urmă străini acolo, e o cultură diferită, un mod de gândire diferit. Nu e ca și cum au fost așteptați acolo cu brațele deschise, nu le-a fost ușor. Plus, sunt multe tensiuni la nivel internațional pentru că toate aceste țări unde migrează românii, dar nu numai ei, se simt sufocate de explozia cifrelor de emigranți și cred că exodul acesta le ia cumva ceva, joburile sau dreptul la un salariu echitabil pentru ei, pentru că emigranții sunt mai dispuși să accepte un nivel salarial mai mic.

Vesti bune! Romanii care se intorc acasa sunt mai multi decat cei care pleaca in Occident!

Mai este și problema copiilor lăsați acasă, gravă chiar, care la început a fost cumva considerată un sacrificiu de moment, în timp a devenit o problemă cu implicații care au depășit beneficiile aduse pe termen scurt al banilor făcuți. Cum oamenii au reușit să facă deja niște sume de bani, lucrând din greu, în Occident, acum văd că sunt prea multe dezavantaje ca să mai merite relocarea. Ei se întorc acasă la copii, la părinții îmbătrâniți și fără ajutor, la frați și surori, prieteni și tot ce dă farmecul vieții în România. Alte popoare au într-adevăr condiții mai bune de trai, mai multă ordine, legi respectate, și salarii mai bune dar nu se compară cu natura primitoare a românilor, cu bucuria autentică, prieteniile și de ce nu pofta de viață și de distracție a românilor.

Până la urmă pentru asta vin și străinii la noi, să nu mai spunem de frumusețea veritabilă a României și peisajele încântătoare, care sunt pe toate formele de relief: munți, dealuri, podișuri și câmpii. Și mâncarea are alt gust, gustul ei natural, greu de găsit și replicat în alte țări, care sunt așa atractive la prima vedere.

Cine sunt românii care vin și pleacă?

Analiza vizează balanța migratorie, referitoare la statele occidentale. Majoritatea celor care vin, dar și pleacă, sunt tineri. În 2022, România a înregistrat un total de 293.024 imigranți (întorși acasă) care și-au schimbat reședința obișnuită. Din acest număr, 168.215 erau bărbați și 124.809 femei. Din punct de vedere al distribuției pe grupe de vârstă, cei mai mulți imigranți aveau între 18 și 40 de ani (158.376 persoane), urmați de cei cu vârsta între 41 și 60 de ani (69.990 persoane). Grupul de vârstă sub 18 ani a totalizat 48.613 persoane, iar cei de 61 de ani și peste au reprezentat 16.045 persoane.

În ceea ce privește țara de proveniență, majoritatea imigranților au venit din Spania (49.231), Marea Britanie (29.018) și Republica Moldova (30.755). Alte țări cu un număr semnificativ de imigranți către România au fost Germania (17.389), Italia (11.099) și Austria (8.577).

În același an, 202.311 români au ales să emigreze. Dintre aceștia, 118.653 erau bărbați și 83.658 femei. Principalele grupe de vârstă ale emigranților au fost, de asemenea, între 18 și 40 de ani (110.943 persoane), urmate de cei între 41 și 60 de ani (56.023 persoane). Copiii și tinerii sub 18 ani au fost 21.886, iar persoanele de 61 de ani și peste au numărat 13.459.

Vesti bune! Romanii care se intorc acasa sunt mai multi decat cei care pleaca in Occident!

Care sunt destinațiile preferate de emigranții români?

Germania a fost destinația principală pentru emigranții români. 44.900 de persoane s-au mutat acolo. Pe locul al doilea s-a poziționat Spania (29.429), urmată de Italia (28.291). Alte destinații notabile au inclus Austria (14.495), Belgia (12.788) și Marea Britanie (18.256).

Datele indică un flux migrator pozitiv, cu un număr mai mare de imigranți decât de emigranți, ceea ce sugerează că România devine din ce în ce mai atractivă ca destinație de reședință. Totuși, diferențele în distribuția pe vârste și sexe între imigrație și emigrație subliniază dinamica complexă a mobilității populației.

Fluxul migrator majoritar dinspre și către țări precum Spania, Marea Britanie și Germania reflectă relațiile economice și sociale strânse dintre România și aceste state. De asemenea, numărul semnificativ de imigranți din Republica Moldova subliniază legăturile culturale și lingvistice dintre cele două țări.

Datele provizorii pentru anul 2023 vor fi disponibile în luna septembrie 2024, urmând să ofere o perspectivă actualizată asupra evoluției acestor fluxuri.

Cei veniți acasă au idei, experiență dobândită, know-how și dorința de a realiza ceva pe meleagurile pe care s-au născut, au venit înapoi acasă și cu banii strânși  își fac afaceri, creează locuri de muncă, se implică în proiecte de restaurări în satele vechi, agricultură, domeniul turistic, culinar și au energie adunată în anii când au fost plecați și și-au dorit să fie alături de familie, să găsească o modalitate de a-și îndeplini visurile, să muncească cu plăcere și să aibă nivelul de trai pe care și-l doreau dar alături de cei dragi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceasta este o veste rea, nu una buna.
1
0
Aceasta este o veste p*****a, nu una buna.
1
0
Asta este o veste p*****a, nu una buna.
1
0
Acum multi,multi ani exista o specie rara de ziaristi care scriau articole bazate pe adevar,realitate.Se duceau pe teren ca sa verifice informatiile, nu faceau copy-paste, nu isi inventau articole de doi bani , nu scriau la comanda cum fac azi asa numiti "scriitori" de carton care falsifica adevarul.Scopul acestora este dezinformare la comanda politica si protejarea scaunului pe care stau, nimic altceva.Economia Romaniei este pe butuci si nimeni si nimic o va salva de la faliment.Cresterea economica de care vorbesc "scriitorii" de carton exista doar in ziare si televiziune.Imprumuturile pe care le face guvernul in fiecare an sant folosite pentru a plati salariile bugetarilor si pensiile romanilor.Dupa alegeri veti avea de platit taxe tot mai mari pentru ca statul trebuie sa dea inapoi banii imprumutati.Presiunea fiscului, limita circulatiei banilor cash nu sant decat conditiile puse de noii vostri stapani, bancile.Sa nu credeti ca imprumuturile se dau gratis.....
1
1
Nu a crescut nivelul de trai,decat in propaganda mincinoasa a regimului. Romanii se intorc de dor cumplit,si nu milioanele plecate,ci numai cate unii. Problema va fi daca cei plecati ar veni si ar cere raspicat sa fie si la noi un nivel de trai macar pe jumate ca afara. Ce faceti mai,tiriplicilor propagandisti si haimanalelor conducatoare de stat si institutii,daca cinci milioane de romani vin si efectiv va dau jos de unde sunteti cocotati? Pe bune,ia terminati cu laudele pentru nimic! Romania este ocupata tot de romani,insa de cei mai rai si ticalosi.Dusmanii nostri nu sunt in afara,ci sunt tot de-ai nostri!
4
0
auzit ca a ramas chitac primar. Vin ca sa plateasca taxe majorate sa salveze bugetul primariei!
3
1
Aoleuuu. Sa vin repede acasa sa nu se inchida granitele
4
1
Am vazut azi alta informatie acum, altii spun altceva,ca tineriii parasesc tara. Deci se pleaca in draci afara si astia incearca sa ne imbalmajeasca cu stirile lor false dictate de sus.Pana la urma cine spune adevarul? Cine ne minte sau incearca sa ne minta? Atat sunt de p****i,ca nu stiu nici sa minta toti la fel.
11
0
Vrajeala pentru fraierii sa vedeti la anul dupa ce o sa va rupa covrigarul cu taxe cati o sa plece
13
3
Vin in vacanta, doar atat. Si nu numai ca raman in alte tari, isi iau chiar si cetatenie acolo. Ciao!
22
0
Toti oestii si curvele fac bani pe tiktok
9
4
Nu stiu decat sa ne minta de 34 de ani .Statistici de c***t .Pe ce sa isi ia si ei banii la stat de pomana,pe statistici.Toti in toate institutiile nu stiu decat sa ne minta de 34 de ani.Totul este "bine". Nicio pensie nu a scazut,nivelul de trai al romanului a "crescut" ciuciu.Este nult mai bine afara.Nu este "roz" ca aici tare al dracu de roz traim in saracie lucie.Afara dintr-un salariu poti manca te poti imbraca poti trai decent.Aici nu poti nici manca si nici trai decent.Ai asigurare de sanatate medic de familie,beneficiezi de operatii gratuite nu ti se cere spaga ca aici si nu te trimit aca sin urgenta daca nu ai spaga sa le dai la nenorociti.Se intoarce dracu in Romania.Astia au venit in concedii.Ca majoritaea celor de afara este luna concediilor august- Majoritaea se vor intoarce la munca in tarile in care s-au stabilit, dupa aceste vacante.Isi viziteaza rudele copii si vor pleca iar.Mai rau ca aici in Romania nu poate fi.Multi isi intretin familiile aici cu acele salarii
24
2
Occidentul a devenit un infern al nebuniei. Toți r*mânii sănătoși mintal ar trebui să vină acasă
14
16
ciucanezului sau a ciolanului. Nu vine nimeni definitiv ca nu sunt tampiti.
21
5
Cred și eu că se întorc din vest când vestul devine califat. N-ai cum să crești copii in vest că ți-i violeaza Abdul.
10
17
Dacă se intorc t!g@n** ,vai de noi!Nu e nicio bucurie!
29
2

REPLICA


LOTO

6/49
40443414245
5/49
24130331438
joker
284518271520