REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
26.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Veto al Londrei la o lege scoţiană privind schimbarea de sex, validat de Curtea Supremă a Scoţiei

Veto al Londrei la o lege scoţiană privind schimbarea de sex, validat de Curtea Supremă a Scoţiei

A.F. 9 decembrie 2023 | 00:00 270

Guvernul britanic a acţionat în mod legal blocând o lege scoţiană care facilitează recunoaşterea schimbării de sex, a decis Curtea Supremă a Scoţiei într-o hotărâre publicată vineri şi citată de France Presse.

Veto al Londrei la o lege scotiana privind schimbarea de sex, validat de Curtea Suprema a Scotiei

Cea mai înaltă instanţă a respins recursul guvernului scoţian, considerând că blocarea textului de către Londra la începutul anului 2023, o premieră de la crearea Parlamentului scoţian în 1999, este legală.

Această lege cu caracter de pionierat, susţinută de toate partidele scoţiene, a fost adoptată la Edinburgh pe 22 decembrie 2022. Ea avea scopul de a facilita obţinerea unui certificat de recunoaştere a schimbării de sex, autorizată de la vârsta de 16 ani şi fără aviz medical.

Ministrul pentru Scoţia din cadrul guvernului britanic, Alister Jack, a salutat decizia anunţată vineri.

"După această nouă înfrângere judiciară a guvernului scoţian, miniştrii săi trebuie să nu mai risipească banii contribuabililor pe acţiuni inutile în justiţie", a afirmat el, într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter).

Pentru prim-ministrul scoţian Humza Yousaf, este o "zi întunecată" pentru "devoluţiunea" puterilor în Regatul Unit, notează AFP.

"Curtea a confirmat că o lege adoptată de o majoritate la Holyrood (parlamentul scoţian) poate fi anulată de Westminster (parlamentul britanic)", şi-a exprimat el regretul pe X, estimând că singurul mijloc de "a garanta un guvern cu adevărat autonom este independenţa" Scoţiei.

În timpul audierii, avocatul guvernului scoţian a susţinut că Londra a folosit această putere constituţională fără precedent în numele "dezacordului politic" cu majoritatea separatistă, permiţându-i astfel să blocheze un text cu care nu era de acord.

Guvernul britanic al lui Rishi Sunak s-a apărat, indicând în timpul veto-ului că o astfel de lege ar provoca "complicaţii semnificative prin crearea a două regimuri de recunoaştere a genului în interiorul Regatului Unit".

Legislaţia britanică prevede că, pentru a cere recunoaşterea schimbării sexului, persoana respectivă trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani, citează Agerpres.

Filiala scoţiană a ONG-ului LGBT+ Stonewall şi-a exprimat dezamăgirea că acest proiect, dezbătut pe larg şi apoi "adoptat de o majoritate covârşitoare de parlamentari, din toate marile partide scoţiene", a fost împiedicat să intre în vigoare.

"Acest lucru înseamnă, din păcate, încă din ce în ce mai multă incertitudine pentru persoanele transgender din Scoţia, care vor trebui din nou să aştepte să afle dacă li va putea recunoaşte legal sexul printr-un proces în concordanţă cu cel al ţărilor de pionierat precum Irlanda, Canada şi Noua Zeelandă", şi-a exprimat regretul asociaţia într-un comunicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712