REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Viceprimarul RUSU atenționează managerii despre BULLYINGUL din ȘCOLI!

Viceprimarul RUSU atenționează managerii despre BULLYINGUL din ȘCOLI!

Replica API 24 decembrie 2021 | 14:06 3048

Fenomenul bullying a luat amploare, în ultima perioadă, în unitățile școlare. În acest sens, la Constanța, viceprimarul Ionuț Rusu a declarat că va atenționa toți managerii de unități de învățământ să facă demersurile necesare cât mai repede și să nu aștepte să se întâmple un incident nefericit.

Desen realizat de elevii clasei a VII-a A, din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”

Fiecare școală trebuie să aibă un grup de acțiune antibullying, din care vor face parte maximum 10 membri – directorul școlii, profesori, elevi, un reprezentant al elevilor și un consiler local – și care trebuie să aibă rolul de prevenire, identificare și soluționare a situațiilor de bullying. Pe ordinea de zi a ultimei ședințe din acest an a Consililului Local Municipal este și un proiect ce vizează desemnarea unui consilier local în grupul de acțiune antibullying din cadrul Liceului Tehnologic „I.N.Roman” Constanța: „Este vorba despre o metodologie. Unitățile își reglează activitatea instituțională. Fiecare școală va trebui să ceară ca un consilier local să fie numit în aceste grupuri. Este o metodologie ca la nivelul fiecărei unități școlare să existe un astfel de grup antibullying. Are rol de prevenție. Școala e obligată să aibă această comisie, din care să facă parte profesori, părinți, elevi și un reprezentant al Consiliului Local”, a declarat Irinela Nicolae, consilier local municipal.

Viceprimarul Rusu, avertizează managerii

În acest context, viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a declarat că nu dorește să aștepte până când se va întâmpla vreun incident nefericit așa că va pune managerii în gardă. „Prevenția ar salva foarte multe incidente nefericite din unitățile de învățământ. Vom înainta o scrisoare în care vom atenționa toți managerii de unități de învățământ să nu așteptăm să se întâmple incidente nefericite”, a declarat viceprimarul Ionuț Rusu.

Ionuț Rusu

ISJ: Toate școlile au astfel de grupuri

„Toate unitățile de învățământ din Constanța au grupuri antibullying ce se activează când apare o situație sau au anumite proiecte împotriva bullying-ului în școli. Totodată avem și Comisia de Prevenire a Violenței în mediul școlar ce este formată din profesori și MAI”, a declarat pentru Replica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Marilena Mrejeru.

Ce atribuții are grupul de acțiune anti-bullying din școli

Grupul de acțiune antibullying are următoarele atribuții: aplică legislația în vigoare cu privire la prevenirea, identificarea și raportarea situațiilor de violenta asupra copilului și de violenta în familie și propune conducerii școlii sesizarea autorităților competente în cazul comiterii unor acte de violenta psihologică – bullying sau a altor acte de violenta gravă comise în unitatea de învățământ; întocmește și implementează planul antibullying al școlii; primește sesizări, în scris ori verbale, din partea cadrelor didactice, a elevilor, părinților sau a personalului auxiliar cu privire la situațiile de bullying identificate și procedează imediat la investigarea lor, astfel încât procesul de evaluare și stabilire a gravității faptelor să nu dureze mai mult de 48 de ore; colaborează cu învățătorii și profesorii diriginți pentru soluționarea problemelor raportate și adoptarea măsurilor adecvate protecției victimei și corectării comportamentelor de bullying ale autorului; asigură protecția elevilor care au raportat situațiile de bullying împotriva oricărei forme de discriminare ori răzbunare din partea elevilor ori a cadrelor didactice; aplică în activitatea sa formularele, chestionarele, recomandările, regulile de investigație, intervenție și monitorizare a cazurilor de bullying din ghidurile specifice întocmite de Ministerul Educației și Cercetării; realizează materiale de informare și le distribuie, direct ori online, atât elevilor și cadrelor didactice, cât și părinților și membrilor personalului nedidactic; derulează programe de informare cu elevii, părinții și cadrele didactice, prin colaborare cu comisiile pentru prevenirea și eliminarea violenței, cu alte structuri interne ale școlii ori cu specialiști ai organizațiilor neguvernamentale, pentru cunoașterea caracteristicilor fenomenului de bullying și a riscurilor la care sunt supuși elevii, pentru încurajarea implicării lor în promovarea și respectarea codului antibullying al școlii, precum și pentru prezentarea rolului grupului de acțiune antibullying; organizează și coordonează, cu sprijinul cadrelor didactice și al reprezentanților elevilor și părinților, sistemul de raportare al școlii cu privire la actele de bullying între elevi, cu respectarea principiilor anonimității și al confidențialității.

Ce măsuri poate lua grupul de acțiune antibullying din școli

În cazul confirmării actelor de bullying și în funcție de severitatea lor, măsurile pe care grupul de acțiune antibullying le poate propune conducerii școlii, cu evitarea, pe cât posibil, a mutării disciplinare la o altă clasă și a măsurii de exmatriculare, sunt: conștientizarea aspectelor negative ale comportamentului raportat și adoptarea unei atitudini corecte fată de victimă; medierea conflictului și împăcarea; evaluarea psihologică pentru elevii implicați în actele de bullying/cyberbullying; consilierea psihologică de specialitate, dacă este cazul; implicarea victimelor, agresorilor și martorilor în activități educative specifice, cu participarea acestora în roluri menite să stimuleze comunicarea pozitivă, atitudinile și comportamentele prosociale și empatice între aceștia și în relația lor cu ceilalți colegi; aplicarea unor practici restaurative și soluții de remediere în cazul pierderii ori distrugerii de obiecte sau de împăcare; sesizarea organelor de politie, a serviciilor de asistenta socială ori SMURD.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436