REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
28.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Victoria contra Rusiei depinde de cooperarea noastră, le transmite Zelenski miniştrilor de externe din UE

Victoria contra Rusiei depinde de cooperarea noastră, le transmite Zelenski miniştrilor de externe din UE

A.F. 3 octombrie 2023 | 00:00 221

Victoria Ucrainei în faţa Rusiei ''depinde'' de cooperarea între Kiev şi Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor Uniunii Europene, reuniţi în capitala ucraineană, transmite AFP.

Victoria contra Rusiei depinde de cooperarea noastra, le transmite Zelenski ministrilor de externe din UEVolodimir Zelenski

''Sunt sigur că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să învingă în această confruntare. Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră'', a spus şeful statului ucrainean, citat într-un comunicat.

Zelenski a prezentat o serie de măsuri ce ar contribui la încheierea războiului, printre care extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, furnizor de drone explozive utilizate masiv de Rusia pentru loviturile sale contra Ucrainei.

Numai în septembrie Rusia a folosit peste 500 de drone Shahed-136 de producţie iraniană împotriva Ucrainei, un record potrivit grupului de consultanţă ucrainean Defense Express, care prognozează o recurgere mai activă a Rusiei la aceste aparate.

Volodimir Zelenski a mai cerut ''accelerarea în UE a activităţii'' ce vizează autorizarea valorificării activelor ruseşti îngheţate, pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei. Aceste active sunt estimate la câteva miliarde de dolari.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a deplâns în septembrie o ''lipsă de voinţă'' politică în Occident pe acest subiect.

Aliaţii occidentali au îngheţat active ale băncii centrale ruse în valoare de peste 300 miliarde de dolari, precum şi diverse bunuri în valoare de zeci de miliarde de euro aparţinând unor persoane sau entităţi sancţionate, citează Agerpres.

Ucraina, care depinde masiv de ajutorul militar şi financiar dinspre Occident în faţa Rusiei, cere ca aceste fonduri să fie puse la dispoziţia sa, dar ţările occidentale evocă dificultăţi de natură juridică.

La 23 iunie 2023, Consiliul UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei. Pachetul convenit include, printre altele, măsuri pentru consolidarea cooperării bilaterale şi multilaterale cu ţările terţe pentru a împiedica eludarea sancţiunilor, interzicerea tranzitului de produse şi tehnologii prin Rusia şi înăsprirea restricţiilor la export. De asemenea, UE a impus sancţiuni suplimentare împotriva a 71 de persoane şi 33 de entităţi ruse.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699