REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Victorie în instanță în cazul unor clauze abuzive la credit

Victorie în instanță în cazul unor clauze abuzive la credit

Mirela PASCAL 3 iunie 2024 | 00:00 413

Elena D., o ieșeancă, a obținut o victorie semnificativă în fața First Bank SA, solicitând restituirea comisionului de acordare a unui credit contractat în 2008, anularea clauzei referitoare la rata dobânzii variabile și restituirea sumelor încasate abuziv de bancă, informează Ziarul de Iași.

Victorie in instanta in cazul unor clauze abuzive la credit

În iunie 2008, Elena D. a semnat un contract de împrumut pentru refinanțarea unui credit de consum cu First Bank SA. Contractul includea un comision de acordare de 638 franci elvețieni, echivalentul a 5% din valoarea creditului. Reclamanta a contestat acest comision, considerând că nu ar trebui să suporte costuri suplimentare pentru servicii care nu țineau strict de împrumutul acordat. Mai mult, comisionul nu era justificat de bancă, iar contractul era unul standard, fără personalizări specifice.
Argumentele băncii

Reprezentanții First Bank SA au explicat că, în contextul crizei economice din 2010, marja băncii fusese înghețată, iar fluctuațiile dobânzii erau determinate exclusiv de indicele de referință ROBOR, comunicat de Banca Națională a României. De asemenea, fluctuațiile cursului de schimb valutar, care influențau valoarea ratei, nu erau sub controlul băncii. La momentul semnării contractului, clienta primise toate informațiile și explicațiile necesare.

Decizia Judecătoriei Iași

Magistrații Judecătoriei Iași au considerat neconvingătoare argumentele băncii și au solicitat prezentarea actului adițional de aliniere a contractului la prevederile OUG 50/2010 privind contractele de credit. First Bank SA nu a putut prezenta acest document și nu a explicat clar modul de calcul al dobânzii, procentul aplicat, suma la care se aplica sau cursul de schimb avut în vedere.

Clauzele abuzive

Conform Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele cu profesioniștii, clauzele trebuie să fie negociate efectiv cu clienții. În acest caz, judecătorii au apreciat că Elena D. a semnat un contract preformulat, fără posibilitatea reală de negociere. Totuși, comisionul de acordare nu a fost considerat abuziv, deoarece era clar determinat și perceput o singură dată la acordarea creditului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016