REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
23.3° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Videochat-ul bate industria IT în România - Suntem pe primul loc în lume

Videochat-ul bate industria IT în România - Suntem pe primul loc în lume

Virgil STOIAN 17 iulie 2023 | 12:38 227

Industria videochat din România este comparabilă cu cea din IT, deoarece și aici lucrează un număr foarte mare de oameni care obțin venituri foarte mari, spune specialistul în resurse umane Doru Șupeală. El explică și cum au ajuns româncele în topul mondial al câștigurilor din videochat, notează Adevărul.

Videochat-ul bate industria IT in Romania - Suntem pe primul loc in lume

Industria videochat a explodat în ultima perioadă în România, a susținut, zilele trecute, președintele ANAF, Lucian Heiuș. El a precizat că sunt 5.000 de firme care au acest obiect de activitate și 400.000 de persoane care lucrează în videochat.

„Dacă 400.000 de persoane este o cifră reală, şi fete şi băieţi, înseamnă dublul pieţei de IT, o piaţă la care ne raportăm ca având o pondere de 6% din PIB şi cele mai mari salarii”, a susținut, într-un material de opinie, Cristian Hostiuc, redactorul-șef al Ziarului Financiar.

„Adevărul” a discutat despre acest subiect cu specialistul în resurse umane Doru Șupeală, care a discutat cu mai mulți jucători importanți din industrie pentru a înțelege care este amploarea fenomenului, în condițiile în care România ar fi, conform unor topuri neoficiale, cea mai importantă piață de videochat din Europa sau chiar din lume, fiind urmată de Columbia și Rusia.

 
Câți români fac videochat

L-am întrebat pe specialist cum crede că gestionează statul această industrie. „Nu cred că foarte bine. Nu înțelege business-ul și nu e pregătit din punct de vedere legal și fiscal”, a declarat Șupeală.

El a precizat că meseria de model de videochat nu este în Codul Ocupațiilor din România, deși se practică de foarte multă vreme și se obțin venituri foarte mari, de cele mai multe ori fiscalizate. În plus, Șupeală crede că nu se știe exact dacă în cifra dată de directorul ANAF sunt incluși și cei care fac „Only fans” pe alte platforme. „Profesiile nu sunt bine definite”, spune el.

Șupeală pune la îndoială cifra comunicată de directorul ANAF cu privire la persoanele care lucrează videochat - 400.000.

„Cred că mai degrabă sunt 400.000 de conturi. Aceeași persoană poate avea mai multe conturi. Cei din industrie estimează că sunt circa 200.000 de persoane care fac bani din această zonă de servicii sexuale online, că e vorba de videochat sau că e vorba de Only Fans sau alte platforme”, arată specialistul.

În plus, există un număr mare de persoane care lucrează în zona tehnică pentru studiourile de videochat, dar și cei din zona de training și în zona de asistență pentru modele.

„Modelele de multe ori nu întrețin ele singure dialogurile cu clienții, ci sunt ajutate din spate de persoane care scriu chat-ul în locul lor, pentru că video-chatul este chat cum e la noi pe Messenger, dublat de imagine video. Nu se face transmisie și audio, și video, decât foarte rar”, precizează expertul.

La unul dintre studiourile mari din București, cu al cărui patron Șupeală a făcut un interviu, pentru cele 200 de modele lucrează 100 de persoane în echipa tehnică. Astfel, pe lângă cele 200.000 de modele, s-ar putea să mai avem 50-100.000 de persoane care se ocupă de zona tehnică și de asistență, concluzionează specialistul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699