REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 28 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6866
18.4° Constanța Sâmbătă, 28 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6866
 

Vila Prințului Barbu Știrbei a început să fie „mâncată“ de buruieni. Video

Vila Prințului Barbu Știrbei a început să fie „mâncată“ de buruieni. Video

Georgiana BOGLEA 19 iunie 2024 | 00:00 2079

Vila Prințului Barbu Știrbei a fost finalizată în anul 1930 și este construită în stil Art Deco, având ca element distinctiv minaretul, identic cu acela al palatului Tenha Juvah de la Balcic, construit de Regina Maria. Imobilul nu este clasat individual ca monument istoric, dar se situează în zona de protecție a unui monument istoric, respectiv la circa 50 m distanță față de monumentul istoric de valoare națională Vila Regală a Reginei Maria în Lista Monumentelor Istorice. Societatea Metfor Travel SRL, firmă administrată și controlată de Radu Otilia Florica și Apolozan Mădălina Beatrice, este cea care deține în prezent somptuoasa vilă, care este scoasă la vânzare pentru nu mai puțin de jumătate de milion de euro. Până o va cumpăra cineva, buruienile au început să fie cât... Casa Poporului!

Vila Printului Barbu stirbei a inceput sa fie „mancata“ de buruieni. VideoVila lui  Barbu Știrbei

Familia Ştirbey, fiind nedespărțită de Familia Regală, a cumpărat un lot de casă în imediata vecinătate a Vilei Regale de la Mamaia și a construit între anii 1926-1930 o vilă de vacanță. Planurile Vilei Ştirbey o indică pe Maria Stirbey ca proprietara-comanditară și sunt semnate de arhitectul Mario Stoppa în iulie 1926. Maria Stirbey a fost fiica cea mare a cuplului Barbu (Prințul Barbu Stirbey) și Nadeja Ştirbey, soția lui Barbu. Colaborarea dintre Maria Ştirbey și arhitectul Mario Stoppa venea ca urmare a realizării reședintei de vară a familiei de la Brașov, finalizată în 1925. Vila de la Mamaia a fost finalizată în 1930, conform plăcii din piatră cu numele arhitectului amplasată pe parapetul porticului de la intrare. Cu siguranță, când a conceput turnul-minaret de la Vila Ştirbey, arhitectul a avut în minte modelul Vilei Regale de la Balcic. Fiind nationalizată după 1948, Vila din Mamaia a fost folosită ca vila turistică de protocol, după 1990 fiind denumită Vila Rainbow.

Vila Printului Barbu stirbei a inceput sa fie „mancata“ de buruieni. VideoVila lui  Barbu Știrbei

Vila are 16 camere ce sunt amplasate pe cele 3 nivele (D+P+1). Terenul are o suprafaţă de 420 metri pătraţi, în apropierea punctului de urcare în telegondolă, la 50 de metri de plajă.

Vila Printului Barbu stirbei a inceput sa fie „mancata“ de buruieni. VideoVila lui  Barbu Știrbei

Vila Știrbey a fost scoasă la vânzare în urmă cu mai mulți ani și cumpărată în 2020 de către o firmă din Ovidiu. Este vorba despre societatea Metfor Travel SRL, iar asociați sunt persoanele juridice  Metfor Alfa SRL şi Metacom Anticor SRL, ambele cu sediul în oraşul Ovidiu. Persoanele împuternicite ale societăţii sunt Radu Otilia-Florica şi Apolozan Mădălina-Beatrice.

Vila Printului Barbu stirbei a inceput sa fie „mancata“ de buruieni. VideoVila lui  Barbu Știrbei

Proprietarii Vilei Știrbey au anunțat cu surle și trâmbițe, în 2022, că imobilul va intra în reabilitare. Primăria Constanța a eliberat, în acest sens, în luna noiembrie a acelui an o autorizație ce prevedea acordul pentru executarea lucrărilor de recompartimentare, consolidare, amenajare interioară și exterioară a clădirii și modificarea acoperișului pentru realizare unei mansarde. Un an mai târziu însă, vila aflată în zona centrală a stațiunii Mamaia a fost scoasă la vânzare, prin intermediul unei importante agenții imobiliare, dovadă a lipsei fondurilor necesare pentru reabilitarea ei, dar și a datoriilor considerabile acumulate de firmele conexe celei care o deține. Suma cerută pentru importantul obiectiv istoric nu este deloc de neglijat, fiind vorba de 490.000 euro. 

Până când firma Metfor Travel SRL va reuși să vândă această bijuterie arhitecturală, aceasta este lăsată de izbeliște. Au crescut pomi înalți din cauza cărora somptuoasa vilă abia se mai zărește, iar vegetația a pus stăpânire pe întreaga curte. De asemenea, oamenii fără bun simț au spart geamurile ferestrelor.

Acest monument istoric se degradează pe zi ce trece din ce în ce mai mult, în loc să fie folosit la adevărata lui valoare. Având în vedere că vila este situată în apropierea Vilei Regale, dar și la maximum 100 de metri de plajă, aici ar putea fi o zonă de interes pentru turiști. Dar din păcate, atât Vila Reginei Maria, cât și vila lui Barbu Știrbei sunt date uitării de cei care ar trebui să se ocupe de ele, iar în loc să fie folosite ca și obiective turistice și să aducă bani la bugetul local, acestea zac în degradare.

Vila Printului Barbu stirbei a inceput sa fie „mancata“ de buruieni. VideoVila lui  Barbu Știrbei

Asociații Metfor Travel SRL, care dețin vila Știrbey, sunt implicați și într-o firmă care a intrat în faliment

Asociații Metfor Travel SRL, care dețin vila Știrbey, sunt implicați și în firma Metacom Sandblasting SRL, care a intrat în faliment. Metacom Sandblasting S.R.L., avea ca obiect de activitate sablare și vopsirea navelor, crearea de instalații pentru vopsitorii, vopsirea în câmp electrostatic. Societatea a fost înființată în 1999, având sediul în Ovidiu. Firma a înregistrat în anul fiscal 2022 o cifră de afaceri de 7.200 de lei, profit în valoare de 567.628 de lei, după ce, timp de ani la rând a înregistrat doar pierderi, dar și datorii ce se ridică la valoarea de 2.248.014 de lei, aproape duble față de anul precedent, când însumau 1.474.849 de lei. Asociați sunt Borș Gheorghe și Apolozan Mădălina Beatrice, ultima fiind implicată și în Metfor Travel SRL, compania care deține Vila Știrbey din Mamaia, alături de o rudă a lui Borș, Gabriela Emilia Borș, unicul beneficiar al firmei care a cumpărat clădirea din apropierea Vilei Regale.

Firma Metfor Travel SRL se află pe muchie de cuțit

Firma Metfor Travel SRL are ca obiect de activitate hoteluri și alte facilități de cazare similare, iar la capitolul profit nu stă prea grozav deoarece în anul 2023 a înregistrat un profit de doar 750 lei, o cifră de afaceri de 95.146 lei și datorii de 7.144 lei, cu un singur angajat.

Vila Printului Barbu stirbei a inceput sa fie „mancata“ de buruieni. Video

Video:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si manati de avant revolutionar o demolam sa terminam odata cu capitalistii astia.
2
1
Dar firmele proprietare care lasa in putrefactie mandrete de obiective nu pot fi amendate de Chitacoglu? Caci mie mi-ar da amenzi de 10 ori mai mari daca as lasa in paragina o amarata de casa..Doar intreb..
5
1
Excavatoare,camioane pentru a cara molozul și gata cu vechitura lu' fostul prim ministru liberal monarhist.Ferestrele,ușile și țigla să se dea pensionarilor și bugetarilor,ca s mai nevoiași. Apoi să se construiască o cârciumă sau o farmacie,ca s profitabile cât da cât. Iar de ți e dor de vechitura,caut o in poze pe internet.
2
6
Poftă bună!
1
0
dar castelul regal arata mai bine? si acel castel e vai de el
4
0
Sunt nationalizata de dinainte de 1948. De taranii din sat.
3
0
Asta nu e celebra vila de la arhitectu-sef ?
4
0

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364