REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° ConstanÈ›a Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
26° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Vinurile româneşti, în topurile mondiale; peste 500 de medalii obţinute de producători în 2023

Vinurile româneşti, în topurile mondiale; peste 500 de medalii obţinute de producători în 2023

A.F. 20 decembrie 2023 | 00:00 207

Vinurile autohtone au obÅ£inut la concursurile internaÅ£ionale desfăşurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant, conform datelor colectate de Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc.

Vinurile romanesti, in topurile mondiale; peste 500 de medalii obtinute de producatori in 2023

"Producătorii români ÅŸi-au înscris vinurile ÅŸi au reuÅŸit să impresioneze juraÅ£ii din peste 40 de competiÅ£ii din Europa, America de Nord ÅŸi Asia. Astfel, în topul celor mai premiaÅ£i producători locali se numără Budureasca, Jidvei ÅŸi Grupul Vintruvian (Crama DeMatei/Caii de la Letea), fiecare dintre aceÅŸtia câÅŸtigând anul acesta peste 50 de medalii internaÅ£ionale", se menÅ£ionează într-un comunicat al platformei.

Conform sursei citate, Crama Gîrboiu, Cramele RecaÅŸ, Domeniul Coroanei Segarcea ÅŸi Domeniile SâmbureÅŸti au obÅ£inut fiecare peste 25 de medalii. De asemenea, pe podiumurile mondiale au urcat în acest an ÅŸi alÅ£i producători precum Viile Metamorfosis, Domeniul Bogdan, SERVE sau Domeniile AvereÅŸti.

"Imaginea vinului românesc se construieÅŸte pas cu pas, iar concursurile internaÅ£ionale sunt un mod bun de a ajunge în atenÅ£ia experÅ£ilor ÅŸi a jucătorilor cu experienţă pe piaţă. Medaliile nu sunt doar o recunoaÅŸtere a calităţii, ci ÅŸi un instrument important, care ajută la listarea pe pieÅ£ele din Å£ara unde se Å£ine concursul, apoi devin un argument de vânzare către consumatorul final. Cu cât participă mai mulÅ£i producători din România, la cât mai multe concursuri internaÅ£ionale, cu atât mai repede vom intra în conÅŸtiinÅ£a lumii întregi ca o Å£ară recunoscută pentru vinurile sale. Pentru că, în prezent, trebuie să recunoaÅŸtem că doar o mică parte dintre iubitorii de vin ÅŸtiu că România este un producător, ba chiar unul de top", a afirmat Marinela Ardelean, fondator al platformei Wines of Romania, critic de vin ÅŸi, la rândul său, jurat în mai multe în concursuri internaÅ£ionale de vin.

O prezenţă semnificativă a României s-a înregistrat în acest an la Mundus Vini, cel mai important concurs de profil din Germania, unde vinurile româneÅŸti au obÅ£inut, în cele două sesiuni de degustare, un total de 78 de medalii, dintre care 56 de aur ÅŸi o mare medalie de aur pentru Diamond Selection Fetească Neagră Barrique de la Domeniile AvereÅŸti. Mai mult, Rhein Riesling Finca Theresia 2018, de la Vinul Partium (Carastelec) a obÅ£inut titlul de Best of Riesling. Celelalte medalii au mers către Crama Gîrboiu, Iconic Estate, SERVE, Crama DeMatei, Budureasca, Jidvei, Rasova Wine, Cramele RecaÅŸ, Domeniile Alexandrion Rhein 1892, Crama La Salina, Carl Reh Winery, Domaine Vinarte, Viticola Corcova, Unicom Production, Via Viticola, Domeniile AvereÅŸti, Crama Strunga, Podgoria Silvania, Viti-Pomicola SâmbureÅŸti ÅŸi Domeniile Blaga.

La cel mai mare concurs de vinuri din America de Nord, Selections Mondiales des Vins, desfăşurat în Canada, România a obÅ£inut 24 de medalii, iar două dintre vinuri au fost incluse în top 50 vinuri din concurs (dintr-un total de peste 1.500), ambele produse de grupul Vintruvian - Patima după Matei Fetească Neagră ÅŸi Epiphanie Fetească Neagră, cel din urmă fiind desemnat ÅŸi cel mai bun vin românesc înscris în concurs.

Mai mult, în cadrul International Wine Challenge Bucharest/Vinarium, cel mai important concurs de profil din România, vinurile româneÅŸti au reprezentat 59% din cele 1.311 probe participante, iar numărul de medalii obÅ£inute a fost de 225, dintre care 6 mari medalii de aur. Au fost premiate, în total, 419 vinuri din 23 de ţări.

"Un alt concurs cu rezultate remarcabile a fost Femmes et Vins du Monde, un concurs anual desfăşurat în Monaco, a cărui particularitate este, la fel ca în cazul concursului Sakura (Japonia), faptul că juriul este format în totalitate din femei specializate în oenologie, tehnologie, sommelerie, critică de vin sau comerÅ£ specializat. Aici, Marele Premiu ÅŸi cel mai mare punctaj au fost obÅ£inute de Owner's Choice Ana Sauvignon Blanc de la Jidvei, cu 93 de puncte, ÅŸi nu mai puÅ£in de opt vinuri au câÅŸtigat cea mai mare distincÅ£ie, Nova de Diamant, dintr-un total de 17 asemenea premii.", se menÅ£ionează în comunicat.

În total, România a câÅŸtigat 19 distincÅ£ii la acest concurs, medaliile mergând către vinuri produse de Jidvei, Navigo ÅŸi Domeniul Coroanei Segarcea.

România a reuÅŸit să facă o impresie bună ÅŸi la Sakura Japan's Women Wine Awards, obÅ£inând 14 medalii (printre care un dublu aur ÅŸi opt de aur) pentru vinurile de la Budureasca, Cramele RecaÅŸ, Avincis, Vinarte, Domeniul Coroanei Segarcea ÅŸi Lacerta Winery. Nu în ultimul rând, la International Wine Challenge, România a obÅ£inut 23 de medalii pentru vinurile produse de Jidvei, Cramele RecaÅŸ ÅŸi Alira, iar Concours Mondial du Bruxelles a adăugat bilanÅ£ului alte 28 de medalii, dintre care 15 de aur ÅŸi două Mari Medalii de Aur.

Wines of Romania este un proiect 100% privat, puternic ancorat în dezvoltarea sustenabilă a succesului local ÅŸi internaÅ£ional al vinului românesc. Fondată de Marinela Ardelean, expert în vin ÅŸi co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezintă un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, achizitorilor, producătorilor ÅŸi investitorilor, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712