REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.1° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
24.1° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Viorel Panait îi cere daune acționarului italian, care-l hărţuieşte în justiţie!

Viorel Panait îi cere daune acționarului italian, care-l hărţuieşte în justiţie!

Replica API 15 februarie 2022 | 00:45 6654

Operatorul portuar COMVEX Constanța, companie cu acționariat românesc, continuă războiul declanșat, în urmă cu câțiva ani, de cetățeanul italian Raimondo de Rubeis, acționar minuscul, cu 0,02%, al societății. În încercarea acestuia de a obține anularea unei decizii de majorare de capital la societatea în cauză, italianul a aruncat calomnii și acuzații grave la adresa Comvex Constanța. Cel puțin așa susțin ceilalți acționari ai companiei care, astăzi, îi cer afaceristului daune de 150.000 lei. Viorel Panait, Ioana Ruxandra Nicola și Ilinca Demetria Panait au depus, pe 8 februarie, la Judecătoria Constanța, o acțiune în răspundere delictuală. În paralel, acționarii i-au făcut și plângere penală lui Raimondo de Rubeis, pentru infracțiunea de manipulare a pieței.

Sătui să mai fie hărțuiți în instanță și, mai ales, în mass media, de interesele acționarului cu 0,02 % al societății Comvex SA, Raimondo de Rubeis, ceilalți acționari ai companiei au decis să-i tragă frâna și să-i dea o lecție.

Dosar penal pentru acționarul minoritar

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a fost formulată o plângere penală împotriva lui Raimondo de Rubeis pentru săvârșirea infracțiunii de manipularea pieței, potrvit luju.ro. Comvex SA, prin președintele Consiliului de Administrație, Viorel Panait, reclamă faptul că "în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2021, beneficiind de accesul regulat la mijloace media, a diseminat informații prin mijloace de comunicare în masă care au dat semnale false/înșelătoare referitoare la acțiunile Comvex SA urmărind obținerea de beneficii personale totodată cunoscând că respectivele informații sunt false și înșelătoare". Totodată, Panait mai susține că " a transmis informații false și înșelătoare urmărind manipularea valorii acțiunilor Comvex SA știind că respectivele informații sunt false și înșelătoare".

Acționarii Comvex îi cer italianului daune

Mai mult, la Judecătoria Constanța, Viorel Panait, Ioana Ruxandra Nicola și Ilinca Demetria Panait au depus o acțiunea prin intermediul căreia speră să obţină daune morale de la Raimondo de Rubeis, acesta din urmă având calitatea de pârât. Obiectul acțiunii este ”acțiune în răspundere delictuală, pretenții” și a fost depusă pe 8 februarie a.c.. Asociații îi cer 150.000 lei, pentru încălcarea dreptului la onoare, demnitate, reputație, imagine, prin formularea acuzaţiilor deosebit de grave şi false, scrie luju.ro.

În dosar, nu a fost stabilit un prim termen de judecată. Menționăm că și Comvex SA a deschis mai multe dosare, pe rolul instanțelor din Constanța, cu obiectul ”acţiune în răspundere delictuală pretenţii”. Unele cereri au fost anulate, altele sunt încă pe rol.

Plângerea penală formulată pe numele reprezentanților Comvex SA, clasată

De precizat faptul că italianul a formulat pe numele lui Dan Ion Drăgoi, Viorel Panait, Ancăi Mihaela Drăgoi și Ruxandrei Ioana Nicola plângere penală la DNA, cu privire la posibile fapte penale săvârșite prin intermediul operatorului portuar Comvex Constanța. Însă, procurorul de caz a decis clasarea dosarului, întrucât faptele reclamate nu sunt prevăzute de legea penală.

”Consider că nu există date sau indicii de comitere, de către vreo persoană, a unei fapte de natură penală, în cauză urmând să fie dispusă o soluție de clasare pentru infracțiunile prevăzute de art. 12 alin. 1 litera a și art. 12 alin. 1 litera b din Legea 78/2000”, se spune în ordonanța DNA.

sursa foto: cotidianul.ro

Care este miza!

Reamintim că acționarul minoritar, Raimondo De Rubeis, târăște compania prin sălile de judecată, după o hotărâre AGA, cu care el însuși a fost de acord, în septembrie 2016. Concret, este vorba despre majorarea de capital derulată de operatorul portuar Comvex Constanţa, tranzacție care a avut loc în timp ce acționarul minoritar era membru al Consiliului de Administrație.

Viorel Panait

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța în iulie 2017 acționarul minoritar a solicitat magistraților, în contradictoriu cu Comvex SA, să constate nulitatea absolută a Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor societății Comvex SA din data de 20.09.2016 și radierea din Registrul Comerțului a mențiunilor înregistrate în baza acestei hotărâri și publicarea hotărârii judecătorești de anulare în Monitorul Oficial. A pierdut acțiunea pe fond, în noiembrie 2017, în 2018 a formulat recurs, dar și acesta a fost respins definitiv.

hotărârea din 2016, sursa foto: luju.ro

Cu toate acestea, acționarul continuă ”șicanele” și povestioarele în fața judecătorilor, solicitând, în alte cauze, și daune după ce a fost revocat din funcția de administrator al societății. Și această speță a pierdut-o. Astfel, prin decizia nr. 2169 pronunțată în data de 4 noiembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de Raimondo De Rubeis împotriva încheierii din 14 martie 2019 şi a deciziei civile nr. 171 din 4 aprilie 2019, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa.

Care sunt consecințele pentru Comvex SA ale acțiunilor lui Raimondo!

Întregul scandal, asezonat cu denigrările și acuzațiile lui Raimondo, în spațiul public, au condus la afectarea activității companiei, spune Panait, potrivit luju.ro. ”Prejudiciul de credibilitate pe care l-a generat adresându-se băncilor finanțatoare, dar și clienților noștri pe care i-a contactat cu toate aceste afirmații defăimătoare și care sunt de natură să afecteze activitatea noastră. Cineva trebuie să plătească! Am avut și situații în care, în discuții cu băncile creditoare, ni s-a ridicat problema acestor acțiuni în instanța și a trebuit să depunem eforturi considerabile să producem dovezi că toate acuzațiile nu au avut niciun fundament, evident cu întârzieri în a perfectă contractele de credit necesare. Mai mult, au apărut articole de presă, de care Raimond nu este străin, în care am fost acuzați că am avut înțelegeri în piață pentru achiziționarea de acțiuni de către membrii familiilor. Lucruri care nu pot fi adevărate pentru orice observator de bună credință, întrucât pe Bursă, adică pe o piață electronică, nu poți da decât instrucțiuni unui broker să îți cumpere acțiuni de undeva, acțiuni care se vând/cumpără prin licitație electronică și nicidecum nu poți avea contact direct sau indirect cu cel care vinde/cumpără acțiuni. Se putea foarte bine că niciun membru din familie să nu poată cumpăra vreo acțiune pentru că alții licitau la bursă mai mult. Cum să acuzi în aceste condiții că a avut loc vreo înțelegere infracțională?”, a completat Panait.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dovada ca acest jeg a mintit
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303