REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
25.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Viorica Dăncilă: România nu poate trăi în permanență numai pe datorie

Viorica Dăncilă: România nu poate trăi în permanență numai pe datorie

Replica API 1 septembrie 2022 | 20:40 1920

Viorica Dăncilă, fostul premier al României, a devenit în aprilie președintele partidului NOI (Națiune Oameni Împreună), marcând astfel revenirea pe scena politică. Reporterii Replica au contactat-o pentru a vorbi despre partidul NOI, despre planurile ei, despre situația politică din România, dar și despre o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale.

În privința filialei din Constanța a partidului NOI, Viorica Dăncilă a declarat că este destul de activă: ”Se organizează în teritoriu, au discuții cu oamenii, se organizează evenimente, sunt la curent cu tot ce se întâmplă în plan județean. La conducere este Ovidiu Vițelaru.” a declarat Viorica Dăncilă pentru Replica de Constanța.

Sunt în politică de 26 de ani

Partidul NOI este unul de centru-stânga, însă Viorica Dăncilă consideră că, în această perioadă, trebuie luate și măsuri de dreapta, dacă situația o cere:

Sunt în politică de 26 de ani, am experiență, în această perioadă este mult mai greu, pentru că noi facem un altfel de politică, o politică bazată pe proiecte, pe soluții, pe consultări, pe consens și de aceea în această perioadă în care vedem diverse provocări care se suprapun, mă refer la sănătate, economie, criză alimentară, energie, lucrăm foarte mul pentru a reveni cu soluții la aceste crize. Partidul este de centru stânga, dar în această perioadă, dificilă pentru România, nu putem vorbi numai de măsuri de stânga, numai de măsuri de dreapta, cred că în această perioadă trebuie să luăm măsuri de dreapta pentru susținerea economiei, și aici mă refer la investiții private, pentru că ele sunt motorul economic, pentru a putea avea bani și soluții, și a da dovadă de solidaritate pentru cei care au nevoie de sprijin. Cred că în această perioadă, nu mai putem vorbi de măsuri de dreapta sau de stânga, trebuie să vorbim de cooperare, de împletire a măsurilor luate pentru a avea efectul dorit.”

M-ar bucura ca lucrurile promise să devină realitate

Nu știu situația exactă din portul Constanța, dar ceea ce m-ar bucura, pentru că trebuie să privim politica ca pe o competiție, nu trebuie să distrugem orice proiect bun, chiar dacă vine din opoziție, dacă vine de la alt partid politic, m-ar bucura ca toate lucrurile promise sau care au venit în atenția publică, să devină realitate. Vedem multe promisiuni, analize, critici, dar oamenii nu sunt interesați de acestea, oamenii vor soluții și unele dintre ele trebuie să fie soluții rapide, imediate.” a mai adăugat aceasta.

Multe dintre propuneri mi se par populiste

În privința activității premierului Ciucă, Viorica Dăncilă consideră că Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu se consultă cu primul ministru, lucru care nu este normal într-o coaliție de guvernare:

Este foarte greu pentru domnul prim ministru Ciucă, noi de-a lungul timpului ne-am învățat să analizăm doar activitatea premierului, dar activitatea acestuia este dată și de activitatea ficărui ministru în parte. Vedem că în coaliție avem comunicare din partea președintelui PSD de parcă ar fi premier, nu sunt discuții înainte, ceea ce nu este normal într-o coaliție de guvernare. Și eu am condus un guvern în care am avut un alt partid politic, dar discuțiile le aveam în interior și apoi ieșeam cu declarații comune. Acum văd că declarațiile se fac prin intermediul presei, se vine cu anumite propuneri, dar multe dintre ele mi se par populiste, pentru că atunci când vii cu aceste propuneri, trebuie să spui de unde iei banii respectivi pentru propunerea respectivă, ceea ce cred că îngreunează activitatea primului ministru Ciucă.” a spus Viorica Dăncilă.

România nu poate trăi în permanență numai pe datorie

Eu sunt convinsă că mărirea pensiilor și al salariului minim sunt necesare, viața este foarte grea, nivleul de trai a scăzut în România, este normal conform legii să mărim pensiiile și salariile conform ratei inflației, dar văd și alte propuneri. S-a venit cu plafonarea energiei până în 2025, cu toate că această plafonare are un impact bugetar foarte mare. Trebuie făcută o analiză completă, lucrat cu specialiștii și după aceea ai un proiect bun, care să ajute populația, mai ales cea vulnerabilă, după ce ai un proiect care să ajute IMM-urile și companiile să nu intre în faliment, pentru că acest lucru ar fi dezastruos pentru economie, atunci vii în spațiul public, prezinți proiectul, dar și de unde iei banii, pentru că România nu poate trăi în permanență numai pe datorie.” a mai declarat fostul prim ministru.

În privința candidatului la viitoarele alegeri prezidențial, Viorica Dăncilă nu a avansat un nume, oricine putând fi sprijinit de partidul NOI:

Suntem primul partid care avem prevăzut în statut cum stabilim candidatul pentru prezidențiale. Nu venim doar cu declarații publice: ”Va fi altfel. Noi schimbăm!” noi avem prevăzut în statut pentru a avea candidatul la prezidențiale, trebuie să facem o analiză în fiecare județ, fiecare județ va da vot pentru susținera candidatului la prezidențiale, iar împreună vom găsi candidatul care va duce un plus pentru partidul Națiune Oameni Împreună, chiar dacă acest candidat ar putea fi din afara partidului. Nu știm cum vor evolua lucrurile, nu știm cum vom sta în sondaje, nu știm cât vom convinge noi. Noi vom încerca să convingem câți mai mulți oameni că avem nevoie de o nouă abordare în politică, că avem nevoie să aducem în politică onestitatea, corectitudine, coeziunea socială, solidaritatea, integritatea. Și dacă vom reuși ca din cadrul partidului Națiune Oameni Împreună să avem o persoană care să se bucure de o susținere populară foarte bună, atunci vom merge cu un candidat din rândul partidului.” a declarat aceasta pentru Replica de Constanța.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aia care s-au fript cu catu, orban usr si gasca de hoti care ne-au adus in falimentul de azi! tu probabil ca-ti inchipui ca de vina e putin!
0
0
Cine plm se uita in gura lu veorica..
0
0
Oare cite partide o sa se mai faca in Romania, probabil satul si partidul...
0
0
Ce frumos!
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513