REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Virusurile gigantice ar putea fi soluția pentru încetinirea topirii gheții din Oceanul Arctic

Virusurile gigantice ar putea fi soluția pentru încetinirea topirii gheții din Oceanul Arctic

Georgiana BOGLEA 17 iunie 2024 | 09:46 412

Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm alert, dar virusurile „gigantice” recent descoperite ar putea ajuta la încetarea acestui declin.

Virusurile gigantice ar putea fi solutia pentru incetinirea topirii ghetii din Oceanul Arctic

Cercetătorii au descoperit virusurile gigantice în Groenlanda. Ei suspectează că aceștia ar putea încetini creșterea algelor negre de zăpadă - care contribuie la topirea gheții, arată o cercetare publicată în luna mai în revista Microbiome.

Ce sunt mai exact virusurile gigante
Virusurile normale sunt de aproximativ 1.000 de ori mai mici decât bacteriile, dar virusurile gigantice - descoperite pentru prima dată în ocean în 1981 - sunt mai mari atât ca dimensiune, cât și ca genom. Acestea pot crește până la 2,5 micrometri, în timp ce majoritatea bacteriilor au în jur de doi micrometri.

Virusurile gigantice au în jur de 2,5 milioane de litere în genomul lor (setul complet de material genetic al unui organism, stocat în ADN-ul său), ceea ce le face mult mai complecse decât cele obișnuite. De exemplu, bacteriofagii (viruși care infectează bacteriile) au doar între 100.000 și 200.000 de litere.

Acestea au fost găsite în oceane, în sol și chiar în oameni, dar este pentru prima dată când au fost descoperite în zăpada și gheața dominate de microalge pigmentate.

Algele de pe gheața din Oceanul Arctic, o problemă


Echipa de cercetători de la Universitatea Aarhus, condusă de Laura Perini de la Departamentul de Știința Mediului, a cercetat gheața și zăpada din Arctica (toate caracterizate de niveluri ridicate de alge), carota de gheață și crioconitul (găuri cauzate de topirea sedimentelor în ghețar) pentru a descoperi un ecosistem înfloritor.

Alături de alge, oamenii de știință au identificat bacterii, ciuperci filamentoase, protiști (organisme care nu sunt animale, plante terestre sau ciuperci) care se hrănesc cu alge, precum și viruși giganți - pe care îi suspectează că infectează algele.

Gheața arctică se topește rapid, iar regiunea polară ar putea fi complet lipsită de gheață până în 2040, afectând temperaturile globale, provocând fenomene meteo extreme și punând în pericol comunitățile de pe coastă.

„Nu știm prea multe despre virusuri, dar cred că ar putea fi utile ca modalitate de atenuare a topirii gheții cauzate de înmulțirea algelor", explică Perini. „Ce gazde infectează virușii giganți nu putem lega exact. Este posibil ca unele dintre ele să infecteze protiștii, în timp ce altele atacă algele de zăpadă. Pur și simplu nu putem fi siguri încă", conform stirileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510