REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
19.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Vitamina D: În ce situații îți pune sănătatea în pericol

Vitamina D: În ce situații îți pune sănătatea în pericol

A.F. 7 octombrie 2023 | 00:00 188

Majoritatea oamenilor nu se gândesc să-și verifice nivelul de vitamina D. Adevărul este că deficiența acesteia poate duce la probleme osoase și crește riscul de a dezvolta boli autoimune și infecțioase.

Vitamina D: in ce situatii iti pune sanatatea in pericol

Vitamina D este binecunoscută și toată lumea știe că are un efect benefic asupra oaselor. Dar nu toată lumea este conștientă de modul în care această vitamină acționează pentru a întări organismul.

Atunci când organismul absoarbe vitamina D, aceasta capătă rolul unui hormon care ajută la reglarea fosforului și a calciului. Aceste două minerale sunt cele mai abundente în organism și lucrează pentru a construi oase și dinți sănătoși.

Vitamina D este, de asemenea, benefică pentru sistemul imunitar, precum și pentru sănătatea ADN-ului și pentru diferențierea celulară.

Vitamina D se obține cel mai ușor datorită soarelui. Ea apare atunci când razele ultraviolete ating pielea, unde substanța chimică 7-dehidrocolesterol este transformată în ea.

Vitamina D poate fi obținută și prin intermediul alimentelor care sunt bogate în ea, cum ar fi tonul, somonul, heringul, ciupercile și ouăle. Dacă este necesar, se pot lua și suplimente nutritive.

Vitamina D: În ce situații îți pune sănătatea în pericol

Deficitul de vitamina D poate duce la probleme osoase, cum ar fi osteomalacia și rahitismul. O cantitate insuficientă de vitamină este afectată și de factori precum excesul de greutate, lipsa unei cantități suficiente de lumină solară și culoarea pielii. Unele boli cronice de rinichi sau de ficat pot duce, de asemenea, la deficit de vitamina D, deoarece organismul nu reușește să o absoarbă în mod corespunzător.

După cum am menționat deja, cele mai simple modalități de a obține vitamina D sunt soarele, alimentele și suplimentele. Iarna, experții recomandă ca o persoană să petreacă timp afară cel puțin 2-3 ore pe săptămână și să pună accent pe consumul de alimente bogate în vitamina D.

Vitamina D: La ce duce un exces

Excesul de vitamina D în organism poate duce la hipercalcemie, o afecțiune în care există niveluri excesiv de ridicate de calciu în sânge.

Acest lucru poate cauza o serie de probleme de sănătate, cum ar fi:

Osteoporoză

S-ar putea să vi se pară ciudat, dar excesul de vitamina D poate determina eliberarea calciului din oase, ceea ce poate crește, în cele din urmă, riscul de a dezvolta osteoporoză și oase fragile.

Probleme renale

Nivelurile ridicate de calciu pot duce la formarea de pietre la rinichi.

Probleme cardiovasculare

Calciul în exces se poate depune în pereții vaselor de sânge, ceea ce crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Simptome neurologice – nivelurile ridicate de calciu în sânge pot provoca simptome precum oboseala, depresia și lipsa de concentrare.

Funcționarea slabă a sistemului imunitar

Vitamina D are un rol important în funcționarea sistemului imunitar, dar atunci când există o cantitate prea mare de vitamina în organism, aceasta poate suprima sistemul imunitar în loc să-l susțină, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513