REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
23.4° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Vizita la Beijing a unui înalt oficial al Departamentului de Stat american, criticată de media de stat chineze

Vizita la Beijing a unui înalt oficial al Departamentului de Stat american, criticată de media de stat chineze

A.F. 6 iunie 2023 | 00:00 278

Un ziar chinez susţinut de stat a criticat vizita în China a unui înalt oficial al Departamentului de Stat american, spunând că ea este motivată mai mult de scopul propriu al Washingtonului de a se prezenta ca partea ce caută comunicarea şi nu Beijingul, relatează luni Reuters.

Vizita la Beijing a unui inalt oficial al Departamentului de Stat american, criticata de media de stat chineze

Statele Unite încearcă să creeze o imagine ca o ţară responsabilă prin transmiterea unui "mesaj de bunăvoinţă" către lumea exterioară căutând să comunice cu China şi încercând să transfere vina către China pentru lipsa de comunicare sau refuzul de a comunica, scrie Global Times duminică noapte, citând experţi chinezi.

Comentariul usturător coincide cu sosirea la Beijing a secretarului de stat adjunct pentru afacerile din Asia de Est şi Pacific Daniel Kritenbrink, într-o vizită de la care Departamentul de Stat a spus că se aşteaptă la discuţii asupra "problemelor cheie din relaţia bilaterală" a celor două superputeri.

Relaţiile chino-americane au coborât la noi niveluri minime după ce secretarul de stat american Antony Blinken a renunţat la o călătorie planificată în China în februarie, după ce un presupus balon spion chinez a zburat prin spaţiul aerian al SUA.

Tensiunile s-au înrăutăţit şi mai mult pe măsură ce ambele părţi s-au ciocnit asupra unor chestiuni variind de la Taiwanul guvernat democratic, pe care China îl pretinde ca fiind al său, până la activităţile militare din Marea Chinei de Sud, notează Reuters.

Laura Rosenberger, preşedinte al Institutului American din Taiwan care gestionează legăturile în absenţa relaţiilor oficiale, a sosit luni la Taipei pentru întâlniri cu înalţi oficiali taiwanezi, a anunţat ministerul de externe al insulei.

Ea a declarat presei taiwaneze că Statele Unite nu vor ţine cu o parte la alegerile prezidenţiale din ianuarie în Taiwan şi că Washingtonul se opune "interferenţei externe" în vot, a anunţat agenţia oficială de presă a insulei Central News Agency.

Vorbind la un summit de securitate în Singapore în weekend, secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că reticenţa Beijingului faţă de discuţii subminează eforturile de menţinere a păcii în regiune, citează Agerpres.

Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, sub sancţiunile SUA din 2018 legate de achiziţionarea de avioane şi echipamente de luptă din Rusia - a refuzat o invitaţie de a-l întâlni pe Austin la summit.

Unii experţi au mari îndoieli că partea americană ar putea "injecta" ceva energie pozitivă în relaţiile bilaterale înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale din SUA, scrie Global Times.

"SUA caută dialogul, în timp ce continuă să fie provocatoare", adaugă ziarul, citând un expert de la un think-tank chinez. "Nu am văzut nicio declaraţie pozitivă din partea SUA în ceea ce priveşte interesele de bază sau relaţiile bilaterale", notează el.

În ceea ce priveşte vizita lui Kritenbrink, nu se aşteaptă "o performanţă inovatoare", iar călătoria lui ar trebui privită doar ca un angajament la nivel de lucru, potrivit ziarului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699