REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 20 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6827
20.9° Constanța Marți, 20 August 2024 Anul XX Nr. 6827
 

Voiculescu a ajuns la DNA: „Sunt deciziile lui Cîțu care mereu se consulta cu Iohannis”

Voiculescu a ajuns la DNA: „Sunt deciziile lui Cîțu care mereu se consulta cu Iohannis”

Victor ROTARU 8 decembrie 2023 | 10:06 1247

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt așteptați azi la DNA. Cei doi foști miniștri ai sănătății vor da explicații în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, peste 50 de milioane de doze de care România nu avea nevoie.

Voiculescu a ajuns la DNA: „Sunt deciziile lui Citu care mereu se consulta cu Iohannis”Vlad Voiculescu

Voiculescu a venit cu mai multe documente referitoare la achiziţiile de vaccinuri, inclusiv cu un grafic privind achiziţiile din UE. "Nu e semnătura mea pe contract, nu era atribuția ministrului Sănătății. Puteți să vă întrebați de ce ministrul Sănătății a fost scos din schema, am reproșat asta încă din 2021. Sunt deciziile lui Cîțu care mereu se consulta cu Iohannis", a declarat el.

Vlad Voiculescu anunțase pe Facebook că va merge la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare, pe surse, el precizând că dosarul în sine este o “premieră europeană: un malpraxis vecin cu nebunia”.

Știrea inițială

El a declarat că nu a fost implicat în luarea deciziilor și dă vina pe fostul premier, Florin Cîțu. Vlad Voiculescu: "Premierul a luat toate deciziile, responsabili sunt CNCAV și premierul, acolo era responsabilitatea și responsabilitatea nu se schimbă. Adevărul pe care îl dovedesc toate documentele e că ministerul și ministrul Sănătății nu au fost implicați în deciziile de cumpărare ale vaccinurilor. Mâine (vineri – n.r.) la 10 o să merg la DNA." În urmă cu două zile, Cîțu a fost pus oficial sub acuzare, în același dosar.. Surse spun că fostul premier ar fi refuzat să facă declarații în fața procurorului care îl acuză de complicitate la abuz în serviciu. Conform procurorilor, în acest dosar "sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane".

"Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului", mai arată procurorii.

Imediat după anunţul DNA, Voiculescu declara că  în septembrie 2021 a citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri şi a menţionat că spera că lucrurile se vor mişca mai rapid. El a precizat că este ciudat ca înainte de alegeri cu şase luni să apară comunicatul de presă al DNA, care anunţă ancheta. "Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă", a mai afirmat fostul ministru. USR a anunţat săptămâna trecută că sesizează Comisia Europeană privind acţiunile unor procurori DNA, care subminează separaţia puterilor în stat, principiile democraţiei şi coeziunea europeană, atrăgând atenţia asupra acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si cel de mai jos : si psd amnezicilor ! sa nu ne limitam la vaccinuri asta e o fumigena de diversiune dinainte de alegeri cu priza la o mare parte a electoratului; distragerea atentiei ca in iluzionism
1
0
bravo, asta voiam sa-mi clarific: a fost implicat si dom profesor iohanis?! ca-i darnic, cu nationalitatea germana, cu calatorie daruite lui familiei lui, cu comenzile de armament( care or sa vina la p**i vara), cu vaccinurile aruncate, ca doar nu da de la el! vedea-i meditatii fara sa platesti?
1
0
Nu incercati sa gasiti scuze,trebuie sa raspundeti pt.faptele voastre ,pt.toate magariile facute in pandemie!
1
0
nu e vorba de usr si de pnl ci de johanis cu statul lui paralel condus de servicii.....
4
1
Usr si pnl
2
2

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212