REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Dum., 20 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6888
4.4° Constanța Duminică, 20 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6888
 

Voluntariatul în comunitatea constănțeană: Cât de mult se implică ONG-urile?

Voluntariatul în comunitatea constănțeană: Cât de mult se implică ONG-urile?

Ana Maria TUDOR 20 octombrie 2024 | 00:00 220

Într-un oraș precum Constanța, cu un potențial turistic enorm și o comunitate vibrantă, cetățenii se confruntă cu un paradox: deși sunt multe de făcut pentru comunitate, puțini o fac, iar asta se vede prin lipsa opțiunilor de voluntariat. Deși există evenimente culturale și sociale de amploare, organizațiile non-guvernamentale (ONG) nu sunt numeroase, iar cele existente, care promovează activități de voluntariat, sunt nevoite să se lupte cu resursele limitate. Mai mult decât atât, implicarea multora este superficială și izolată, fără un impact real și remarcabil în societate.

Voluntariatul in comunitatea constanteana: Cat de mult se implica ONG-urile?

Orașul de la malul Mării Negre dispune de un potențial turistic remarcabil și o comunitate dinamică. Cu toate acestea, oamenii care vor să se implice în comunitate au prea puține opțiuni. Puțini aleg să contribuie, iar acest lucru se reflectă în lipsa posibilităților de voluntariat. După o analiză a variantelor de implicare în rândul constănțenilor, s-a constatat că opțiunile sunt numeroase doar în aparență, căci activitatea multor structuri lasă de dorit.

ONG-urile locale, o realitate dezamăgitoare

Există și ONG-uri din Constanța cu inițiative admirabile și rezultate bune, precum “Mare Nostrum”, însă majoritatea au o lipsă de strategie și viziune pe termen lung. Activitățile de voluntariat sunt adesea organizate în grabă, fără o structură clară sau fără a ținti problemele reale din comunitate. Mai exact, structurile își desfășoară campaniile de ecologizare sau de ajutor pentru persoanele vulnerabile la un nivel izolat și nu contribuie la o schimbare sustenabilă. Cei mai mulți nu sunt vizibili în comunitate, iar din cauza aceasta nu pot fi considerate exemple de bună practică.

Voluntariatul in comunitatea constanteana: Cat de mult se implica ONG-urile?

Oportunitățile limitate: de ce sunt puține?

Majoritatea programelor disponibile se concentrează pe un număr restrâns de domenii, cum ar fi protecția mediului și ajutorul social. În schimb, există o lipsă acută de oportunități în domenii precum educația sau cultura. În ciuda potențialului tinerilor din oraș, ONG-urile nu reușesc să dezvolte programe care să valorifice resursele umane. 

Oportunitățile pentru tinerii Constănțeni sunt puține, iar cele mai cunoscute sunt Federația Tinerilor din Constanța (FTC) și Clubul Elevilor Liberali Constanța. FTC a fost prima și singura forma de reprezentare a tinerilor, dar activitatea lor nu este remarcabilă. Potrivit paginii lor de Facebook, ultima postare este din martie 2024, iar penultima din mai 2023. Dacă ar fi avut inițiative locale ar fi postat, așa că, cel mai probabil, activitatea lor este suspendată.

Implicarea comunității, un eșec colectiv

Un alt factor crucial este lipsa de implicare a comunității. Deși mulți constănțeni afirmă că doresc să ajute, realitatea este că bariera dintre dorință și acțiune este adesea prea mare. Din păcate, ONG-urile sau alte structuri de voluntariat nu reușesc să comunice eficient oportunitățile disponibile. De multe ori, campaniile de recrutare sunt slabe, iar informațiile sunt greu de găsit.

Spre exemplu, DGASPC, o structura a statului, a căutat, o perioadă, voluntari pentru mai multe categorii de activități: sprijin pentru vârstnici, pentru oameni fără adăpost, la cantine sociale, la cluburile de pensionari, la campusul social Henri Coandă și activități pentru alte categorii vulnerabile. Totuși, aceștia nu s-au promovat decât pe site-ul propriu și pe cel al Primăriei, fără să fie niciun afiș informativ în oraș.

Voluntariatul in comunitatea constanteana: Cat de mult se implica ONG-urile?

Este o ironie că, într-un oraș cu atâtea probleme sociale, mai ales în rândul tinerilor, nu există o cultură solidă a voluntariatului.

Pentru ca voluntariatul să devină o componentă reală în comunitatea constănțeană, este nevoie de o reformă profundă. ONG-urile ar trebui să colaboreze mai mult între ele, să creeze parteneriate cu instituții de învățământ și să dezvolte programe diversificate, care să abordeze nevoile comunității. De asemenea, este esențial să existe o campanie de informare și educare privind beneficiile voluntariatului, nu doar pentru cei care beneficiază de ajutor, ci și pentru voluntari.

Așadar, Constanța are nevoie de o revigorare a opțiunilor de voluntariat, nu doar pentru a răspunde problemelor curente, ci și pentru a construi o comunitate mai unită și mai responsabilă. Voluntariatul nu este doar o activitate, ci o formă de a asumare a responsabilității față de comunitatea noastră.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677