REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Vremuri grele la Gyor: Revolta oamenilor după ce autoritățile orașului bogat din Ungaria au aprins doar câteva luminițe de Crăciun

Vremuri grele la Gyor: Revolta oamenilor după ce autoritățile orașului bogat din Ungaria au aprins doar câteva luminițe de Crăciun

Cristina BĂRBUCEANU 25 decembrie 2022 | 00:00 704

Iluminarea festivă slabă la o piață anuală din orașul Gyor subliniază durerea economică resimțită în Ungaria, pe măsură ce costurile cu energia și inflația cresc.

Rușinate totuși, după un apel adresat locuitorilor să decoreze ei înșiși orașul, autoritățile din Gyor, Ungaria, au anunțat brusc că au găsit bani pentru a aprinde niște luminițe de Crăciun – deși nu atât de multe ca de obicei.

Veniturile ridicate ale bugetului local sunt alimentate de o uriașă fabrică auto deținută de germani, în cel mai mare oraș din nord-vestul Ungariei. Locuitorii săi au salarii neobișnuit de mari, iar orașul este practic fără șomaj; drept urmare, un număr mare de alegători sunt recunoscători pentru prosperitatea lor relativă și serviciile municipale bine finanțate, lui Viktor Orban, vechiul prim-ministru naționalist al țării.

Așa că a fost un șoc la demararea pregătirlor pentru sărbătorile de iarnă, de la sfârșitul lunii noiembrie – la doar șapte luni după alegerile naționale în care orașul, Gyor, a dat partidului Fidesz de guvernământ al domnului Orban o majoritate puternică – ca piața anuală de Crăciun a orașului, de obicei orbitoare de la lumini, festivități și spectacole cu laser să rămână aproape în întuneric.

Și asta nu este tot ce s-a schimbat. În octombrie, Gyorul a închis muzee, biblioteci, galerii de artă și un centru acvatic, spunând că prețurile mari ale energiei le fac prea scumpe pentru a fi menținute deschise în continuare. Școlile și grădinițele au primit ordin să țină termostatele închise.

Orașul, în ciuda bogăției sale relative, epuizează banii, la fel ca autoritățile municipale din multe alte părți ale Ungariei.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, țările din Europa și nu numai au fost zguduite de creșterea costurilor la energie. Dar șocul a fost deosebit de acut în Ungaria, al cărei guvern de dreapta a refuzat deseori să susțină Ucraina, hotărându-se în schimb să fie de partea Moscovei în căutarea a ceea ce spera să fie aprovizionare ieftină și fiabilă cu gaze naturale; în acest context a spus oamenilor săi că orice problemă cu care s-au confruntat a fost vina Uniunii Europene, în ciuda faptului că erau membri ai blocului, anunță Rador, potrivit stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166