REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.9° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
19.9° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Yasmin Ismail, din Constanța, singurul psiholog terapeut din țară, care suferă de sindromul Down

Yasmin Ismail, din Constanța, singurul psiholog terapeut din țară, care suferă de sindromul Down

Marieta ȘTEFAN 4 august 2023 | 00:00 3095

Yasmin Ismail este psiholog terapeut la Centrul psihologic „Marea Neagră”. Ea  a fost diagnosticată, la vârsta de 5 ani, cu sindromul Down și, chiar dacă a întâmpinat obstacole în viață, a perseverat până și-a atins țelul pe care și l-a propus. Vrea să ajute copiii cu nevoi speciale și o face cu pasiune și dăruire, pentru că știe exact prin ce trec aceștia. Este singurul psiholog terapeut din țară care suferă de sindromul Down și care are în îngrijire copii.

Yasmin Ismail, din Constanta, singurul psiholog terapeut din tara, care sufera de sindromul Down

Centrul psihologic ”Marea Neagră” este destinat copiilor cu nevoi speciale și tratează afecțiuni precum autism, ADHD, retard mintal sau sindromul Down. Părinții, care sunt de obicei năuciți la aflarea veștii că micuțul lor suferă de una dintre aceste afecțiuni, își regăsesc liniștea când văd progresele pe care le fac odraslele lor în cadrul acestui centru. Terapiile sunt individuale sau de grup și sunt diferite, folosindu-se, printre altele, muzica, arta și robotica. Terapeuții sunt dedicați muncii lor și au foarte multă răbdare cu copii. Printre ei se află și Yasmin Ismail. Poate părea nimic neobișnuit. Un terapeut dedicat și devotat muncii, la fel ca și ceilalți colegi ai săi. Numai că ambiția și perseverența acestei femei sunt greu de egalat.

Yasmin Ismail, din Constanta, singurul psiholog terapeut din tara, care sufera de sindromul Down

La vârsta de 5 ani a fost diagnosticată cu sindromul Down. Mama ei a dus-o la București, dorind ce este mai bine pentru ea. Acolo, a fost sfătuită să își lase fata să urmeze cursurile unei școli de stat, pentru că este în stare să învețe orice, în afară de matematică. Yasmin a avut parte de colegi și profesori înțelegători, care au ajutat-o și au susținut-o. „La vârsta de 5 ani, mama m-a dus la București. Profesorul Milea a sfătuit-o pe mama să nu urmez vreo școală specială, ci cursurile din învățământul public. Am fost sprijinită atât de colegi, cât și de profesori”, ne-a declarat Yasmin Ismail, psiholog terapeut la Centrul psihologic „Marea Neagră”.

Yasmin Ismail, din Constanta, singurul psiholog terapeut din tara, care sufera de sindromul Down

După terminarea școlii elementare și a liceului, Yasmin a dorit să urmeze cursurile facultății de psihologie din cadrul Universității ”Andrei Șaguna”, ceea ce a și făcut deși mama ei ar fi vrut să se orienteze spre o meserie. Cu toate că a avut un obstacol, în anul doi, pe care l-a repetat, ea nu s-a lăsat doborâtă și a ajuns psiholog. Dorința ei cea mai mare a fost și este să îi ajute pe copiii cu probleme, pentru că știe exact cu ce se confruntă ei. De aceea s-a angajat ca voluntar la un centru de stat, unde nu a fost primită cum se aștepta și s-a simțit marginalizată. Nici acest impediment nu a stat în calea ei. Yasmin era focusată să ajute copii și a încercat, din nou, la Centrul psihologic ”Marea Neagră” , tot ca voluntar, unde a fost primită cu brațele deschise.

Yasmin Ismail, din Constanta, singurul psiholog terapeut din tara, care sufera de sindromul Down

După șase luni de voluntariat, datorită dedicării, perseverenței și consecvenței ei a fost angajată cu un sfert de normă, lucru care s-a întâmplat acum 7 ani. Este singurul psiholog terapeut din țară angajat, care suferă de sindromul Down, și probabil că există foarte puțini și în lume, dacă există. Ea îi ajută pe copii cât poate de mult, se implică în ceea ce face și ceea ce este cel mai important, are mereu zâmbetul pe buze, nu numai pentru copii, ci și pentru colegii ei și pentru părinții copiilor cu nevoi speciale, pe care îi încurajează dându-se pe sine drept exemplu. „O parte dintre copii sunt foarte deschiși, iar o parte nu. Încerc să îi ajut cât pot, prin diferite activități antrenante, atât în terapiile de grup, cât și în cele individuale. Pe părinți îi încurajez, pentru că dacă eu am reușit, vor reuși și copiii lor”, a concluzionat Yasmin Ismail.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo parintilor sunt sigur ca au avut un drum foarte greu.Cel de sus sa va ajute.
1
0
Bravo, success in continuare
7
0
Mashallah! Allah iardimgi bolsin!
6
1
FELICITARI YASMIN si succes si reusite in tot ceea ce faci
9
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768