REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
26.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Zahărul este inamicul dietelor: ce provoacă consumul excesiv de zahăr

Zahărul este inamicul dietelor: ce provoacă consumul excesiv de zahăr

A.F. 25 aprilie 2023 | 00:00 309

Zahărul este un ingredient omniprezent în alimentele noastre de zi cu zi. De la dulciuri și băuturi carbogazoase la produse de patiserie și sosuri, acesta se găsește în multe dintre alimentele preferate. Cu toate acestea, consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător sănătății noastre și poate duce la diverse probleme de sănătate.

Zaharul este inamicul dietelor: ce provoaca consumul excesiv de zahar

Zahărul creează dependență. Dacă înainte aveai nevoie doar de o linguriță pentru a-ți îndulci cafeaua, ți-ai dat seama curând ai nevoie de două acum, iar asta se întâmplă pentru zahărul este un stimulator al eliberării de dopamină, notează sfatnaturist.ro.

Dopamină este un neurotransmițător care controlează centrii plăcerii și recompensei creierului nostru, provocând simultan simptome de sevraj atunci când încerci încetezi -l foloseșți.

Primul motiv pentru care zahărul este considerat inamicul dietei este acela este foarte dens în calorii, ceea ce înseamnă un consum excesiv poate duce la creșterea în greutate și obezitate. Atunci când consumăm zahăr, organismul nostru transformă acesta în glucoză, care poate fi utilizată drept combustibil pentru a ne oferi energie. Cu toate acestea, dacă nu folosim această energie imediat, glucoză este stocată în celulele noastre sub formă de grăsime.

În plus, consumul excesiv de zahăr poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge, ceea ce poate crește riscul de diabet zaharat tip

Consumul excesiv de zahăr poate, de asemenea, ducă la rezistență la insulină, care poate duce la un nivel ridicat de insulină în sânge, un factor de risc pentru afecțiuni precum sindromul metabolic și bolile de inima.

Totodată, zahărul poate fi dăunător pentru sănătatea dentară. Atunci când consumăm alimente bogate în zahăr, bacteriile din gură noastră se hrănesc cu acesta și produc acid, ceea ce poate duce la carii dentare.

Zahărul și cancerul

Studii recente de la Universitatea Cornell din New York arată zahărul este o cale pentru creșterea, reproducerea și supraviețuirea activă a celulelor canceroase. Aceleași studii sugerează un consum mare de zaharuri rafinate crește proporțional riscul de cancer.

Zahărul este peste tot: alimente procesate, sucuri, fructe etc.

Problema cu care ne confruntăm în fiecare zi este numărul de stimuli pe care consumatorulîntră prin ochi” atunci când intră intr-un supermarket (ciocolată, bomboane, dulceață, miere, înghețată, băuturi răcoritoare și sucuri îndulcite, fursecuri, pizza, chipsuri, felii de pâine, dar și fructe cu un nivel ridicat de zahăr – banane verzi, curmale, pepene galben, stafide, fructe conservate și fructe tropicale). Iar zahărul este unul dintre principalii protagonișți, fiind prezent practic în toate alimentele procesate care reprezintă deja peste 60% din alimentația noastră.

Cercetările mai arată o persoană consumă în medie 126 de grame de zahăr pe zi; adică de patru ori mai mult decât recomandările făcute de nutriționișți. În plus, trebuie știi doar un pahar de băutură răcoritoare (cu zahăr) echivalează cu opt linguri de zahăr.

Zaharuri naturale

Zaharurile naturale pot fi găsite în fructe, legume, cereale, lactate și chiar nuci. Este bine consumi alimente care conțin zahăr natural, deoarece conțin alți nutrienți. De exemplu, alimentele din plante au cantități mari de fibre, minerale și antioxidanți, în timp ce produsele lactate conțin calciu și proteine.

Când consumai aceste alimente, corpul le digera încet și aprovizionarea cu energie devine constanța. Ele reprezintă o parte importantă a conducerii unui stil de viață sănătos și studiile arată chiar un aport ridicat de legume, cereale integrale și fructe poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi unele tipuri de cancer, diabet și boli de inima.

Ce poți face pentru a nu consuma prea mult zahăr

Știm este greu renunți la zahăr dacă toată viața ți-ai hrănit corpul cu acest produs.

Cu toate acestea, a deveni conștient și a face alegeri inteligente poate fi cheia spre reușită. A fi atent și conștient de produsele pe care le cumperi și a verifică mereu ingredientele, este una dintre cele mai importante schimbări pe care le poți face.

- citește mereu etichetele produselor pe care le cumperi și fii conștient de ceea ce mănânci.

- aplicarea regulii 80:20 la alegerile tale de mâncare și băutură este o modalitate excelență de a reduce aportul de zahăr. Prin asta ne referim la faptul ar trebui mănâncisănătos” 80% din timp, iar restul de 20% sunt pentru ține, bucură-te cu atenție de delicii.

- înțelege de ce are nevoie corpul tău cu adevărat și faci alegeri inteligente în ceea ce privește hrană și stilul de viață, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768