REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Zanfir Iorguș a scăpat de sechestrul pe terenurile din Pădurea Comorova

Zanfir Iorguș a scăpat de sechestrul pe terenurile din Pădurea Comorova

Replica API 9 februarie 2022 | 23:51 4489

După ce a scăpat de condamnare, în 2020, fiind achitat în dosarul de abuz în serviciu, Zanfir Iorguș scapă și de sechestrul instituit de procurorii DNA pe terenurile pe care le deține în Mangalia și Neptun, în Pădurea Comorova. Sunt cinci la număr, cu suprafețe generoase.

Zanfir Iorguș

În anul 2015, procurorii DNA Constanţa i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe Zanfir Iorguş, fost primar al Mangaliei şi Liviu Paul Botaş, fost viceprimar, în dosarul „oborului de animale”. Curtea de Apel a finalizat, în 2020, dosarul lui Zanfir Iorguş, cercetat pentru corupţie. Deşi, prima instanţă l-a condamnat, în noiembrie 2018, la 3 ani cu suspendare, instanța de recurs l-a achitat. Întrucât DNA instituise sechestru pe averea lui Iorguș, acesta a cerut, anul trecut ridicarea sechestrului. Recent, acțiunea a fosta dmisă, de Judecătoria Mangalia.

Pădurea Comorova

Magistrații de aici au constatat încetată de drept măsura sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor imobile ale reclamantului Zanfir Iorguș prin Ordonanța numărul 213/P/2014 a DNA Constanța și menținută pe către Tribunalul Constanța prin sentința penală nr. 545 pronunțată la data de 12 noiembrie 2018.

Astfel, magistrații au admis acțiunea în rectificare în cartea funciară și au dispus radierea sechestrului asupra următoarelor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Iorguș: imobil situat în staţiunea Neptun, reprezentând teren intravilan în suprafaţă de 1376 mp., categoria arabil; imobil situat tot în Neptun, reprezentând teren intravilan în suprafaţă de 1562 mp. categoria curţi construcţii; teren intravilan din Neptun, în suprafaţă de 679 mp. categoria curţi construcţii și un altul în suprafață de 658 mp., intravilan, categoria curţi construcţii. Totodată, s-a ridicat sechestrul asupra unui teren din Mangalia, intravilan, în suprafaţă de 658 mp. categoria curţi construcţii și asupra a două terenuri intravilane în suprafaţă de 685 mp, respectiv 684 mp, . categoria curţi construcţii, tot din Neptun.

Terenurile, în pădurea Comorova

De precizat faptul că terenurile din Neptun sunt situate pe parcela A288/5/4/2/2, zona pădurea Comorova. Iorguș nu este singurul care dețin parcele aici. În 2000, pe vremea când Iorguș era primarul localității Mangalia, printr-o altă hotărâre de Guvern, pădurea a fost trecută în proprietatea publică a Primăriei Mangalia, iar apoi a trecut din proprietatea publică în proprietatea privată a oraşului.

De ce a fost acuzat Iorguș

Reamintim că, potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2006 - octombrie 2007, Zanfir Iorguş, în calitate de primar al municipiului Mangalia, în mai multe rânduri, nu a îndeplinit şi respectiv a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de atribuţiile de serviciu în ce priveşte organizarea procedurii de achiziţie publică conform pentru executarea obiectivului de investiţii "Obor de animale".

Executarea lucrării nu avea aprobarea consiliului local, iar plăţile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei. La rândul său, viceprimarul Paul Botaş a condus comisia de evaluare a ofertelor şi a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiţii "Obor de animale", "în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor legale", către SC Euro Coram SRL, deşi oferta acesteia era neconformă. "Ulterior, în perioada 22 martie 2007 - 19 aprilie 2007, a efectuat mai multe plăţi nelegale din fonduri publice către societatea menţionată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, participând astfel în mod direct şi nemijlocit la prejudicierea bugetului local cu suma de 490.011,12 lei", se arată în rechizitoriu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai de DNA,JUSTIE,etc in tara asta.De ce nu ia statul terenurile?
4
0
Cu majistrarii
5
0
pentru cate a facut....chiar nu pateste nimic?? ce tara avem
9
0
Padurea Conorova a regelui CArol au distrus o comunistii.
7
5
Nu se intreaba nimeni, ca e cusuta cu ata alba, de unde are Iorgus terenurile. Nu cumva ar fi normal sa stea langa Mazare si Nicusor ? El si cei din gasca.
23
0
pastrati padurile si pomii.iorgus,poate bagi un cancer de plamini sa te saturi de drujba,peysanos nesi ce esti!cite terenuri s.au dus spaga la judecatori?
16
2
E clar, i-a adus-o papu in carca din muntii Pindului...
21
1

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303