REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
22.4° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Ziua Marinei Române, o călătorie în timp, între origini și prezent

Ziua Marinei Române, o călătorie în timp, între origini și prezent

A.M.S 15 august 2024 | 00:00 262

Vineri, 15 august, are loc ceremonia cu prilejul Zilei Marinei Române, un eveniment care se desfășoară în fiecare an, începând cu anul 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria. Și acum Ziua Marinei promite să ne încânte cu ceremonii, concerte, jocuri, concursuri, defilări și spectacole de artificii.

Ziua Marinei Romane, o calatorie in timp, intre origini si prezent
Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor. A fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.

Ziua Marinei Romane, o calatorie in timp, intre origini si prezent

De la instituire până la 1949

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. În anul 1933, s-a instituit Ziua Apelor, precedând Ziua Marinei și care a fost sărbătorită până în anul 1945. În anul 1938, datorită decesului Reginei Maria, la 18 iulie, Ziua Marinei a fost serbată la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică.

Ziua Marinei Romane, o calatorie in timp, intre origini si prezent

Din 1950 până în 1990

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S., în ultima duminică din luna iulie.
Semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică: participarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești. Din anul 1970, la Constanța se organizează timp de două săptămâni „Serbările Mării”, care se încheiau cu Ziua Marinei. Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august.

În anul 1999, spre deosebire de edițiile precedente, festivitățile de Ziua Marinei și a Lucrătorului Portuar, s-au desfășurat la Cuibul Reginei și în zona farului Carol I din Constanța.

Programul Zilei Marinei, în prezentul mult așteptat

Firul poveștii ne aduce indubitabil în prezent, la ziua de joi, 15 august 2024, la Constanța.

Manifestările, care constituie deliciul constănțenilor dar și celor din afara orașului, se vor desfășura astfel:

15 august 2024 – Ziua Marinei Române – Faleza Comandamentului Flotei

- începând cu ora 10:00: alocuțiuni, serviciu religios, jocuri și concursuri marinărești, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

- de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va captiva publicul cu un mini-concert, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va culmina cu aprinderea Pavoazului electric la navele militare și retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația muzicală va susține un concert.

Ziua Marinei Romane, o calatorie in timp, intre origini si prezent

Pe 15 august, atmosfera de sărbătoare va fi completată de focurile de artificii care vor străbate și împodobi cerul Constanței. Devenite deja o tradiție consacrată, spectacolele de artificii din timpul zilei dar și al nopții, organizate de Primăria Constanța, sunt așteptate cu vivid interes an de an de miile de constănțeni și turiști care participă la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române.

Primul spectacol pirotehnic se va desfășura la ora 10:30 iar celălalt foc de artificii în jurul orei 22:00.

Așadar, Ziua Marinei e un prilej de sărbătoare pentru toți, constănțeni si turiști, dar și de evadare din sfera grijilor cotidiene și a rutinei instalate la nivelul întregului oraș de-a lungul anului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SI TURISTUL SEF KLAUSGEL.IN FIECARE AN MINTE CA PUNE SUBMARINUL DELFINUL IN FINCTIUNE IAR PROSTIMEA INGHITE MANGLELE LOR.
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016