REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.6° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

Ziua Mondială a Limbii Elene, sărbătorită la Constanța

Ziua Mondială a Limbii Elene, sărbătorită la Constanța

Virgil STOIAN 6 februarie 2024 | 00:00 1086

Ziua Mondială a Limbii Elene este marcată anual, în data de 9 februarie. Data a fost aleasă pentru că marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos (9 februarie 1857) şi a fost declarată Ziua Mondială a limbii elene în anul 2017.

Ziua Mondiala a Limbii Elene, sarbatorita la Constanta
Ziua Limbii Elene a fost adoptată de Senat şi de Camera Deputaților în România prin Legea nr. 204/2018 fiind publicată în Monitorul Oficial la 25 iulie 2018. Limba elenă cu diversele sale forme se întinde pe o perioadă de 4000 de ani, având aproape același alfabet, este limbă fondatoare pentru civilizația europeană, dacă ținem cont de contribuția acesteia la terminologia științifică, mai ales în astronomie, matematică, logică și filozofie.
Comunitatea Elenă Elpis Constanța împreună cu Uniunea Elenă din România și Consulatul Republicii Elene la Constanța vă invită să luați parte la evenimentul de celebrare ce va avea loc la Teatrul Elpis (teatrul de păpuși) în data de 10 februarie la ora 10.00 și va avea următorul program : - domnul Dr. Constantin Cheramidoglu ne va introduce în paginile de istorie ale deosebitelor nostre meleaguri explicându-ne cum a intrat limba elenă prin porțile cetății Tomis în Dobrogea, implicit în România. De asemenea, se pot adresa întrebări pe subiect la care domnul Cheramidoglu va răspunde.
- Importanța limbii și culturii elene - Influențe pe scară mondială prezentare video susținută de doamna profesor Eleni Popa.
- concurs de evidențiere a elementelor de limbaj comun prezente în cele două limbi, română și greacă, “ elemente grecești - cuvinte și expresii celebre- pătrunse în lexicul românesc “ susținut de echipele liceelor constănțene :
Colegiul National “ M Eminescu “, Colegiul Comercial “ Carol “, Colegiul National “ Constantin Brătescu “, Liceul Teoretic “ Ovidius “, Liceul Teoretic “ Traian “, Liceul teoretic “ George Călinescu “, Colegiul National“ Mircea cel Bătrân “
”Așadar vă așteptăm alături de noi sâmbătă 10 februarie, ora 10.00 la Teatrul Elpis pentru a celebra împreună acest eveniment de seamă al culturii mondiale și a afla lucruri inedite despre influența pe care această limbă a avut-o și o are în Dobrogea și România.” au transmis reprezentanții comunității elene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari pentru comunitatea cea mai respectata
2
0
Bravo, bravo, bravo. Intr-un oraș de nebuni cineva mai face și ceva frumos. Felicitări
2
1
Bravos. Constanta pamant sfant pentru toate popoarele lumii. Grecii au adus intelepciune si bunastare. Ar trebui sa luam exemplul lor de viata si dragoste daruita din suflet.
3
1

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364