REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
20.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Ziua Solidarităţii Româno-Polone - se împlinesc 105 ani de relaţii diplomatice

Ziua Solidarităţii Româno-Polone - se împlinesc 105 ani de relaţii diplomatice

Victor ROTARU 4 martie 2024 | 00:00 192

România şi Republica Polonă celebrează duminică "Ziua Solidarităţii Româno-Polone", care atestă parteneriatul dintre cele două naţiuni, unite de o comuniune de experienţe istorice şi de voinţa de a consolida în continuare relaţiile bilaterale, relevă un comunicat de presă comun al Ministerului Afacerilor Externe al României şi Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Ziua Solidaritatii Romano-Polone - se implinesc 105 ani de relatii diplomaticeMAE

Prima celebrare a "Zilei Solidarităţii Româno-Polone" se înscrie într-o serie de momente simbolice şi comemorative speciale pentru istoria şi relaţia bilaterală din acest an: în 2024 se împlinesc 105 ani de relaţii diplomatice, 85 de ani de la momentul când România a oferit adăpost guvernului polonez, care, în afara graniţelor sale, a început lupta împotriva ocupanţilor germani nazişti, 35 de ani de la căderea comunismului şi tranziţia spre democraţie în Europa Centrală şi de Est şi 15 ani de parteneriat strategic. Evenimentele menţionate au definit încrederea şi dinamica parteneriatului dintre Bucureşti şi Varşovia, menţionează sursa citată.

Bornă a relaţiei speciale dintre cele două state, "Convenţia de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă", semnată la 3 martie 1921, de către cei doi miniştri de externe de la vremea respectivă, Take Ionescu şi Eustachy Sapieha, a pus bazele dezvoltării cooperării bilaterale între România şi cea de a II-a Republică Polonă.

Convenţia din 1921 a pecetluit angajamentul părţilor de a se apăra reciproc în faţa ameninţării Rusiei sovietice. Aşa cum a demonstrat istoria, această Alianţă defensivă dintre Bucureşti şi Varşovia şi-a dovedit fiabilitatea, atât pe dimensiunea sa bilaterală, cât şi multilaterală, subliniază comunicatul comun.

Astăzi, în calitate de state membre UE şi Aliate în NATO, România şi Polonia rămân ferm angajate în sprijinirea Ucrainei în eforturile acesteia de a contracara agresiunea armată a Rusiei, precum şi în restabilirea ordinii internaţionale bazate pe principiile dreptului internaţional.

Potrivit celor două Ministere de Externe, solidaritatea româno-polonă îşi găseşte expresia nu doar în dialogul intens politico-diplomatic pe multe paliere, ci şi în plan militar, economic, investiţional, educaţional, cultural şi uman. Cooperării strânse dintre autorităţile centrale îi corespunde un dialog dinamic la nivel local. Sezonul cultural România - Polonia 2024-2025, care va fi lansat în perioada următoare, va îmbogăţi suplimentar prietenia dintre cele două popoare.

La această primă aniversare a "Zilei Solidarităţii", reiterăm angajamentul ferm de a continua să cooperăm pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, ceea ce se va traduce în beneficii concrete pentru cetăţenii celor două state, punctează comunicatul comun, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620